Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Lejon - en gång växtätare?

27 Dec 2015. Lästid: Ca 3 minuter.

När man talar om skapelsen innan syndafallet uppstår frågan hur det förhöll sig med de djur som idag ses som köttätare. Sett till anatomi tycks djur såsom lejon vara designade dödsmaskiner, med vassa tänder och skarpa klor, snabbhet och imponerande styrka. Många undrar hur skapelsetroende ser på dessa djur.

Ett av problemen med denna kritik är att vassa tänder och skarpa klor inte kan ses som en garanti för ett djurs farlighet eller tendens till köttätande. Det finns exempel på djur som ses som köttätare men som inte haft någon lust till kött alls.

Lejonet som vägrade kött

Mellan 1946-1955 levde “Little Tyke”, ett afrikanskt lejon, hela sitt liv i USA utan att äta kött. Hennes ägare Georges och Margaret Westbeau var bekymrade av forskarnas påståenden om att köttätare inte klarar sig utan kött och kämpade hårt för att förmå Little Tyke att fatta aptit för det. Man försökte med allt möjligt - bland annat att blanda bloddroppar i hennes mjölkflaska för att tillvänja henne, men Little Tyke vägrade att röra mjölken om så lite som en enda droppe blod tillsatts. Även många experter försökte förmå henne att äta kött men misslyckades. Man utlyste till och med en belöning för den som kunde förmå Little Tyke att bli köttätare. Samtidigt levde Little Tyke på en diet av tillagade sädeskorn, råa ägg och mjölk.

Little Tyke led dock inte av bristen på kött, utan levde gott på dieten. En av USA:s främsta zooägare ska ha hållit henne för att vara det präktigaste djur hon sett av arten. Vid fyra års ålder var hon fullvuxen och vägde 160 kg.

Enligt Little Tykes ägare Georges (som inte var troende) ska en besökare ha rått honom att läsa 1:a Mosebok 1:30, där han kunde läsa:

“”Men åt alla djur på jorden, åt alla fåglar under himlen och åt allt som krälar på jorden, åt allt som har liv ger jag alla gröna örter till föda." Och det skedde så.”

Tagen av detta, slutade man oroa sig för köttdieten och gick in för att föda lejonet med vegetarisk föda och skapade en så varierad kost man kunde. Ryktet om Little Tyke spred sig och Little Tyke blev dokumenterad av både fotografer och TV-team.

Lea - spaghettilejoninnan

År 2002 dokumenterades även ett annat lejon vara vegetariskt. Lejonet var Lea, som livnärde sig på spaghetti och var särskilt fäst vid neopolitansk sås - den föda som närde henne de sju första åren av hennes liv. Även Lea var i mycket gott fysiskt skick. Det var inte förrän hon flyttades till Sydafrika 2002 som Lea vänjde sig vid att äta kött, som serverades till henne då hon aldrig jagade. Leas Sydafrikanska ägare uppger för Genesis att hon levde till dess hon dog av ålderdom.

Lea och Little Tykes exempel vittnar om att lejon inte nödvändigtvis behöver kött i sin diet. De ger även stöd för Bibelns historieskrivning enligt vilken alla djur en gång varit ofarliga växtätare i skapelsens början. Bibeln ger ingen detaljerad redogörelse för hur övergången från växtdiet till köttdiet gått till, och förtäljer inte huruvida omdesign krävdes eller om tidigare dold genetisk information (som skapats i vetskap om det kommande syndafallet) aktiverades, men idag vet vi i varje fall att Lejon kan leva utan kött, de vassa tänderna till trots.

Källor:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk