En liten presentation
Observera att detta är en bloggpost, där personen själv står för innehållet, däremot inte nödvändigtvis föreningen som helhet.
Föreningens Genesis sidor har på sistone fått en rejäl ansiktslyftning samtidigt som de har utökats med nya funktioner som säkerligen kommer att locka många intresserade i framtiden. Det kändes därför hedrande då jag blev tillfrågad om jag ville bidra med mina tankar och synpunkter här på Genesis nya bloggavdelning. Själv underhåller jag mina egna hemsidor om skapelse och evolution och där finns också en liten insomnad bloggavdelning som på grund av tidsbrist tyvärr mest finns kvar av historiska skäl.
Jag får därför börja med en inledande presentation av mig själv: Christer Holmdahl heter jag och har på en alldeles för snabb tid uppnått en ålder som strax närmar sig de femtio. Jag är bördig från de nordligaste delarna av vårt avlånga land men lever sedan sex år tillbaka på Hönö ute i Göteborgs skärgård. För drygt 25 år sedan kom jag efter en del filosofiska och existentiella grubblerier i kontakt med det kristna budskapet. Man kan kanske kalla det hela för ett förvirrat sökande, ni vet, sådär som människor som har varit verkligt vilse ute i naturen brukar vittna om då de i halvpanik försökt finna sin väg hem. Man hamnar ideligen fel, trots att man minsann tror sig veta var man befinner sig. Samvetet och den gnagande känslan av att sanningen låg någon annanstans gjorde mig tom inombords - och arg! Speciellt på de kristna vänner som genom sitt sätt att vara visade att de hade något som inte jag hade, nämligen en sann glädje och en helt annan världsbild. Det krävdes alltså tålmodiga kristna vänner och säkerligen mycket bön innan jag kom i hamn. Nu är jag medlem i den lokala pingstförsamlingen här på öarna och trivs underbart bra med mitt liv.
Jag är tekniker i grunden och arbetar inom IT-branschen där jag, något förenklat, försöker att få olika datorsystem att prata med varandra på ett språk eller en yta som de olika systemen förstår. Kanske är detta erfarenheter som är lämpliga att ha med sig även då man samtalar med människor om frågor där vi traditionellt har olika syn, något som ofta beror på våra olika världsbilder?
Jag saknar alltså formell kompetens inom biologi, geologi, genetik eller något annat område som vanligtvis är förknippat med evolutionsteorin. Men mitt allmänintresse för vetenskap har dock inneburit att frågorna kring vårt ursprung alltid har funnits där. Innan jag blev en överlåten kristen var jag en övertygad evolutionist. Formad av media och skola svalde jag oskyldigt alla påståenden om en gammal jord som under miljoner år sakta skapat och format livet så som det ser ut idag. Men det fanns kritiska frågor redan då: Hur uppstod egentligen den första levande organismen? Hur kunde man med sådan säkerhet fastslå att en viss utdöd djurart hade gett upphov till en annan? Samtidigt kommer jag ihåg hur chockad jag blev då jag i en artikel läste hur människor fortfarande kunde ifrågasätta evolutionsteorin.
Efter det att jag kommit till tro på att en Skapare måste existera började jag fördjupa mig i hur det hela skulle ha kunnat gå till. Stämde fortfarande evolutionisternas teorier? Eller kunde livet ha startat med att Gud på något sätt var inblandad i livets uppkomst och att Gud sedan har haft ett finger med i spelet då livet fortsatte att utvecklas? Denna modell, som på finare språk kallas teistisk evolution, var för mig en godtagbar kompromiss mellan två olika världsbilder. Men samma gnagande känsla som den jag hade innan jag blev troende infann sig på nytt. Övertygelsen att sanningen befann sig någon annanstans växte sig allt starkare och i jakten på sanningen är kompromisser sällan en bra väg att gå.
De inledande kapitlen av 1:a Moseboken ger enligt min mening inget stöd för att någon darwinistisk evolution har ägt rum. Evolutionsteorin förutsätter ju att människan har kommit till genom miljontals år av död och lidande. Påståendet att det naturliga urvalet (i den form där den starkare segrar över den svagare) skulle vara den mekanism som utvecklat livet är oförenligt med det bibliska budskapet som innebär att en kärleksfull Gud har skapat människan till sin avbild. Men det kanske mest intressanta i sammanhanget är att inte ens vetenskapen ger evolutionen något stöd.
När två världsbilder kolliderar finns det ingen anledning att kompromissa, det finns däremot all anledning att kritiskt granska båda lägren för att se vilken av dem som ligger sanningen närmast. Det är om detta som mina blogginlägg kommer att handla om i framöver.
Väl mött!
Bifogade filer
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 15 Mar 2025, 09:30: Genesisträff i Sävsjö
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Sjunde delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ulf@kristentv.s ...
Föredrag av Krister Renard, fysiker och författare, på Skapelsekonferens 2020 i Korskyrkan i Götene. ...
Frågor & Svar
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Är inte resistens hos bakterier exempel på hur nya positiva egenskaper tillkommer genom mutationer?
- Var dagarna i skapelseberättelsen bokstavliga dagar?
- Det sägs att människans och schimpansens DNA 99% likt - är inte det ett bevis för att de är släkt?
- Kan Gud skapa en så tung sten att inte ens han själv orkar lyfta den?