Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

En fikonstekel är en fikonstekel är en fikonstekel...

25 Aug 2010

Fossila fikonsteklar, som hittats på den brittiska ön Isle of Wight, har visat sig vara nästan identiska med de fikonsteklar som lever idag. Fossilen är enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan daterade till ca 34 miljoner år.

Nu var det inte direkt några nya fynd som hittats på den brittiska ön. Men då fossilen upptäcktes för ca 90 år sedan misstog man det för en myra. Men misstaget uppdagades då en expert på fikonsteklar nyligen fick i uppdrag att titta närmare på fyndet.

Fikonsteklar är millimeterstora små insekter som lever i symbios med fikusväxter, där båda parter är beroende av varandra. Såväl de nutida som fossila insekterna har bland annat fickor på undersidan av kroppen, där de samlar pollen som de tar med sig till nya träd.

För många fåglar och däggdjur är fikon en viktig näringskälla, i de områden de växer. Samspelet mellan insekter och fikon är således av stor betydelse, och bör så ha varit även bakåt i historien. De fossila fikonsteklerna från Isle of Wight vittnar om att detta samspel fungerat och att fikon och fikonsteklar funnits till lika länge. Hur länge råder som vanligt delade meningar om, mellan skapelsetroende forskare och evolutionsforskare.

Källor: Biology Letters och PhysOrg

Kommentarsregler
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ett nyhetsbrev via e-post är under uppstart. Anmäl dig i formuläret nedan för att prenumerera! (Ett nytt fönster öppnas då, där ni får bekräfta er e-postadress)

* indicates required
Fler frågor & Svar » Fler videor » Fler händelser » Fler blogginlägg »