Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Nya, gamla salamanderfynd

12 Dec 2012. Lästid: Ca 2 minuter.

Publikationer av fossilfynd från den så fossilrika provinsen Liaoning i Kina duggar tätt i den vetenskapliga pressen, och artrikedomen bland fynden är stor. Ett av de senaste gäller några fossila salamandrar, med det vetenskapliga namnet Beiyanerpeton jianpingensis. [fn]http://www.pnas.org/content/early/2012/03/07/1009828109.full.pdf+html[/fn] [fn]http://phys.org/news/2012-03-salamander-china-oldest-kind.html[/fn]

Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan har fossilen daterats till 157 miljoner år och salamandern sägs vara förfader till 557 olika arter av nutida salamandrar. Beiyanerpeton jianpingensis uppges vara mycket lika nutida salamandrar med långa kroppar och svansar, samt korta ben. Gälar och platta svansar visar att det rör sig om vattenlevande salamandrar. De vuxna exemplaren var ca en decimeter långa. Så - förfadern tycks inte varit speciellt olik sina efterlevande. Vilket en förfader i och för sig inte behöver vara, den behöver ju bara ha levt lite tidigare i historien. Här föreslås det 157 miljoner år, vilket finns anledning att ifrågasätta.

Några andra intressanta fossilfynd av salamandrar har nyligen gjorts i inre Mongoliet (Jeholotriton paradoxus och Chunerpeton tianyiensis). Även dessa är mycket lika de nutida, trots en datering på ca 150 miljoner år. Hos dessa fossil finns även maginnehållet bevarat, vilket visar att dessa forntida salamandrar likt nutida bland annat livnärde sig på musselkräftor. [fn]http://www.springerlink.com/content/48718565g8v13013/fulltext.pdf[/fn] [fn]http://www.physorg.com/news/2012-02-jurassic-salamanders-stomach-contents-mongolia.html[/fn] [fn]http://www.icr.org/article/6724/[/fn].

Bland tidigare gjorda fossilfynd av salamandrar kan nämnas ett exemplar av jättesalamnder från Tyskland i övre tertiär. Då detta fossil hittades, i början av 1700-talet, trodde man att det var skelettet efter någon människa, som omkommit under syndafloden och fossilet fick därav sitt namn - Homo diluvii testis “Människan som vittnar om floden”. Så småningom upptäckte man dock likheten med den (över en och en halv meter långa) nutida, japanska jättesalamandern till vilket släkte det nu räknas. Likheten är så stor att man funderat över om det till och med rör sig om samma art. [fn]Djurens värld, Förlagshuset Norden AB Malmö 1973 sid 72 - 73[/fn]

Källor:

Läs mer om fossila salamandrar i Genesis nr 2 2001 och i artikeln nedan.

Kategorier: #Salamandrar, #Kina, #Fossil
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk