Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Image source: maxpixel.freegreatpicture.com/Baby-Birth-Baby-Sleeping-New-Born-1538342

Mirakel och kristen tro

24 Nov 2017. Lästid: Ca 2 minuter.

Kan man vara kristen utan att tro Gud om mirakel? Tveksamt. Hur skulle den som inte kan tro att Jesus helade de sjuka, stillade stormen och mättade tusentals med några få bröd och fiskar kunna tro att Jesus dog för våra synder och uppstod från de döda (Rom 10:9)?

Inom en världsbild utan mirakel förvandlas Gud till en organiserande princip, människan till ett djur och Bibeln till en samling myter. Det ena såväl som det andra blir fantasier eller på sin höjd intressant fiktion.

Men om vi nu tror på Jesu underverk, inklusive frälsningens mirakel, ja varför skulle det då förvåna oss att Gud skapade världen på sex dagar? För vad är egentligen skillnaden mellan att skapa vin från vatten och att skapa en nyckelpiga (eller annan varelse) från markens stoft? I praktiken ingen alls! Kyrkofadern Augustinus lär ha sagt att han tyckte det var aningen pinsamt att Gud tog så lång tid på sig att skapa världen som sex hela dagar. När Han bara kunde knäppt till med fingrarna så hade allting stått där färdigt in i minsta detalj. Ja, varför inte? Om Gud är Gud!

Men i vår tid tänker vi liksom från ett annat håll. Vi tenderar att läsa in årmiljoner och årmiljarder mellan raderna i skapelseveckan. ”Men det är ju vetenskapligt bevisat” säger någon. Nej, men vetenskapligt förväntat utifrån ett naturalistiskt sätt att betrakta världen, men det är faktiskt inte samma sak.

”Såna där extrema synpunkter splittrar kyrkan” invänder någon annan. Men varför skulle en argumentation för en ung värld vara mer stötande och splittrande för den kristna kyrkan än ateisters uppfattning att världen är miljarder år gammal? Gud är miraklens Gud, och mirakel kan inte förklaras genom någon vetenskaplig metod, men är heller ingen fiende till denna. Det är genom tron vi förstår och inte tvärt om (Heb 11:3).

Hade Gud velat kommunicera tanken om en urgammal värld hade det funnits många sätt för Mose att formulera den saken på Bibelns grundspråk. Men han gjorde inte det. Tvärt om - Mose fann uppenbarligen inget tydligare sätt att utesluta den sortens föreställningar än genom att använda uttrycket ”Och det blev afton och det blev morgon” och sedan referera tillbaka till denna formulering i samband med laggivandet i 2 Mos 20:11. Troligtvis finns det ingen alternativ formulering som kunde ha gjort det bättre.

Måste man då tro att världen är ung för att vara kristen? Nej! Men det finns många goda skäl att göra det. Vi kommer att berätta mer om det i kommande nummer av Genesis.

Det ögonblick man säger: Vi måste överge den här teologin för att få världens respekt’, slutar det med att man sitter där utan vare sig bibeltro eller världens respekt.

-- B.B. Haggerty

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Kategorier: #Mirakel, #Tro, #Bibeln
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk