Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Nytt fynd av Pliosaurus

13 Dec 2010

Ett nytt fynd av en pliosaurus, en av forntidens stora havsreptiler, har gjorts i England. Det man hittat är den två meter långa skallen. Hela djuret beräknas ha varit ca 12 meter långt.

Ännu större, ca 15 meter lång, beräknas den pliosaurus ha varit som hittades för några år sedan på Svalbard. Men på detta, "monstret från Svalbard" som det kallats, var det bland annat skallen som saknades. Ett team från Naturhistoriska museet i Oslo upptäckte resterna av denna havens gigant för några år sedan, tillsammans med flera andra havsreptiler. De norska forskarna har sedan dess återvänt till Svalbards svårtillgängliga trakter. I skrivande stund gräver man ut fossilen efter ichthyosaurier, så kallade fisködlor.

Sedan kan man diskutera om nu denna pliosaurus från Svalbard verkligen var ett monster, som genom sin rovdrift spred skräck i forntidens hav. Något maginnehåll att gå efter har inte hittats och skelettet är långt ifrån komplett. Och de ben som är kvar har egentligen inte ge något svar att ge, oavsett hur stora de än må vara.

Källor: Wikipedia och PhysOrg Läs mer om "monstret från Svalbard" i Genesis nr 1 2007 och nr 1 2009, samt här på hemsidan i "Gigantisk havsreptil från arktiska vatten" 08-05-31. Läs mer om utgrävningarna på Svalbard här.

Kommentarsregler
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ett nyhetsbrev via e-post är under uppstart. Anmäl dig i formuläret nedan för att prenumerera! (Ett nytt fönster öppnas då, där ni får bekräfta er e-postadress)

* indicates required
Fler frågor & Svar » Fler videor » Fler händelser » Fler blogginlägg »