Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Hur kan man tro på en "ung" jord när så många dateringar t.ex.med C14 -metoden har visat att fossiler är flera miljoner år?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Kortsvar

C14-metoden bevisar inte en gammal jord (mer än 30.000 år) istället utgår den ifrån en gammal jord.

Utförligt svar

Radioaktivt kol, C14, har en halveringstid på 5730 år. Detta innebär att man använder C14-metoden för att datera arkeologiska föremål som är några tusen år gamla. Som en absolut bortre gräns för metodens giltighet anger man ibland 50.000 år. Bortom denna gräns finns alltför lite radioaktivt kol kvar för att det skall bli någon träffsäkerhet i värdena. Det är dock en vanlig missuppfattning att C14-metoden daterar fossil till miljontals år.

C14-metoden, rätt använd, pekar på en ung jord. Detta beror på följande resonemang: Antag att inget C14 fanns i atmosfären då jorden "skapades". Det bildades dock från dag ett genom den kosmiska strålning som träffar jorden. Om denna strålning är konstant bildas det radioaktivt C14 med konstant takt, och totala mängden C14 ökar hela tiden. Det sönderfaller dock mer och mer C14 till C12, eftersom det ju finns mer och mer C14 att falla sönder från. Efter en viss tid blir sönderfallstakten lika stor som bildningstakten och jämvikt har inträffat. Från denna stund är mängden C14 konstant.

Det tar c:a 30.000 år för ett sådant jämviktstillstånd att uppnås. C14-metoden förutsätter att ett sådant jämviktstillstånd är uppnått, eftersom man ju antar att jorden är mycket äldre än så. Om dock inte jämvikt har uppnåtts ännu, var C14-koncentrationen mindre då ett djur dog för några tusen år sedan än den är idag. Djuret verkar då gammalt redan samma dag som det dog. Observera alltså att C14-metoden förutsätter en gammal jord (>30.000 år). Den bevisar det inte. Tror man på en ung jord har dock inte jämviktstillståndet uppnåtts och C14-metoden fungerar inte ens inom de senaste 50.000 åren.

Dessutom verkar det som om C14-koncentrationen ökar ju längre tiden går. Detta skulle tyda på att jämvikt ännu ej uppnåtts, och jorden alltså är yngre än 30.000 år. Därför talar C14-metoden för en ung jord, snarare än för en gammal.

Anders Gärdeborn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19