Hur kan man tro på en "ung" jord när så många dateringar t.ex.med C14 -metoden har visat att fossiler är flera miljoner år?
Kortsvar
C14-metoden bevisar inte en gammal jord (mer än 30.000 år) istället utgår den ifrån en gammal jord.
Utförligt svar
Radioaktivt kol, C14, har en halveringstid på 5730 år. Detta innebär att man använder C14-metoden för att datera arkeologiska föremål som är några tusen år gamla. Som en absolut bortre gräns för metodens giltighet anger man ibland 50.000 år. Bortom denna gräns finns alltför lite radioaktivt kol kvar för att det skall bli någon träffsäkerhet i värdena. Det är dock en vanlig missuppfattning att C14-metoden daterar fossil till miljontals år.
C14-metoden, rätt använd, pekar på en ung jord. Detta beror på följande resonemang: Antag att inget C14 fanns i atmosfären då jorden "skapades". Det bildades dock från dag ett genom den kosmiska strålning som träffar jorden. Om denna strålning är konstant bildas det radioaktivt C14 med konstant takt, och totala mängden C14 ökar hela tiden. Det sönderfaller dock mer och mer C14 till C12, eftersom det ju finns mer och mer C14 att falla sönder från. Efter en viss tid blir sönderfallstakten lika stor som bildningstakten och jämvikt har inträffat. Från denna stund är mängden C14 konstant.
Det tar c:a 30.000 år för ett sådant jämviktstillstånd att uppnås. C14-metoden förutsätter att ett sådant jämviktstillstånd är uppnått, eftersom man ju antar att jorden är mycket äldre än så. Om dock inte jämvikt har uppnåtts ännu, var C14-koncentrationen mindre då ett djur dog för några tusen år sedan än den är idag. Djuret verkar då gammalt redan samma dag som det dog. Observera alltså att C14-metoden förutsätter en gammal jord (>30.000 år). Den bevisar det inte. Tror man på en ung jord har dock inte jämviktstillståndet uppnåtts och C14-metoden fungerar inte ens inom de senaste 50.000 åren.
Dessutom verkar det som om C14-koncentrationen ökar ju längre tiden går. Detta skulle tyda på att jämvikt ännu ej uppnåtts, och jorden alltså är yngre än 30.000 år. Därför talar C14-metoden för en ung jord, snarare än för en gammal.
Anders Gärdeborn

Missa inte vår podd:

Kommande händelser
- 8 Oct 2023, 00:00: Göran Schmidt har temadag i EFS Alingsås
- 20 Oct 2023, 18:00: Årskonferens 2023
- 24 Nov 2023, 00:00: Göran Schmidt temahelg i Pingst Bredäng, Stockholm
![Thumbnail for video: Ett kreationistiskt perspektiv på livets mångfald, bibliska djurslag och anpassning - Jeffrey Tomkins [på engelska med svenska undertexter]](https://img.youtube.com/vi/aOC9VcoJb_g/mqdefault.jpg)

Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...


Tjugonde och sista(!) delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ...


Föredrag av Stuart Burgess, professor i mekanisk design vid Bristoluniversitetet, på Skapelsekonferens ...
Genesis Nyhetsbrev
Frågor & Svar
- Hur kan istiderna ha hunnits med på bara några tusen år? När slutade den senaste istiden i så fall?
- Vilka klara bevis finns det på att vi inte kommer från aporna?
- Vet man att ljusets hastighet är konstant? Om ljusets hastighet inte är konstant, då är väl inte tiden heller "konstant"? Hur inverkar det i så fall på åldersbestämningar?
- Vad talar mest mot skapelseteorin?
- Om skapelsen skedde för ca 10 000 år sedan, hur kan man se stjärnor miljarder ljusår bort?
Senaste blogginlägg
- Är Big Bang-teorin falsifierad? (Reviderad)
- Evolution är en myt
- Det hebreiska ordet YOM betyder en vanlig 24-timmarsdag i 1 Mosebok
- Livet på Mars
- Bibelns ljus i ateismens mörker
- Den mörka materian