Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Tror ni att bara ni har rätt och alla andra har fel?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Utförligt svar

Frågan är inte enkel att svara på. Vi tror att det även i existensiella frågor (sådana som har med livets mening att göra) finns sant och falskt. Om Du hävdar att 1+1 är 2 och jag säger att 1+1 är 3, så kan vi inte båda ha rätt, eller hur? Men i dagens tankeklimat kan Du hävda att Gud finns och jag kan hävda att Han inte finns och man menar att vi båda kan ha rätt. Han är rätt "för Dig" men inte "för mig" brukar det heta. Detta tror jag är nys. Även i existensiella frågor kan man ha rätt uppfattning och man kan ha fel uppfattning.

I vissa fall kan dock två personer mena olika och båda ha rätt. Detta om uppfattningarna inte är varandra uteslutande. T.ex. om jag säger att Gud skapade och Du säger att det var genom Big Bang skulle vi i princip båda kunna ha rätt. Gud kan ju ha skapat genom en Big Bang. Själv tror jag det inte, men kan inte utesluta det. Däremot om Du hävdar att evolutionsteorin i sitt gängse format är rätt och jag hävdar skapelse kan vi inte båda ha rätt. Vi kan nämligen inte samtidigt vara ett resultat av en blind slump och ett meningsfullt syfte.

Anders Gärdeborn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk