Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Varifrån kom allt vattnet i syndafloden som övertäckte det högsta berget Mount Everest med 15 alnar?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Utförligt svar

Bibeln nämner två källor för vattnet. Dels "bröt alla det stora djupets källor fram" och dels "öppnade sig himmelens fönster" (1 Mos 7:11). Himmelens fönster var naturligtvis regn. En vanlig teori är att jorden innan floden omgavs av ett ånghölje som skapade en drivhuseffekt (som skulle förklara mycket av fossilens utseende, att människan kunde bli så gammal, att stora flygödlor kunde flyga etc etc). Av någon anledning kom detta ånghölje i obalans och vräkte ner sin fuktighet som ösregn. (Detta förklarar också varför det blev kallare på jorden efter floden, att det blev ont om växt-mat och att rovdjursbeteendet utvecklade sig.)

Jag tror att alla berg övertäcktes som Bibeln säger. Vi måste komma ihåg att jorden i samband med floden gick igenom mycket geologisk aktivitet med jordbäcningar och vulkaner. Detta kan delvis ha berott på trycket från allt vatten. Jag tror att mycket av bergskedjeveckningarna skedde i samband med floden, och att därför höjdskillnaderna innan och under floden inte alls var lika stora som idag. Vattnet hade inte räckt till med dagens höjd på de högsta bergen, men det såg annorlunda ut då. Många tror också att kontinentalvandringarna till stor del skedde strax efter floden. I 1 Mos 10:25 talas t.ex. om Peleg som levde då jorden delade sig.

Den andra källan till vattnet, "djupets källor", tyder på att det fanns underjordiska vattenreservoarer innan floden som bistod med mycket vatten. Detta förklarar också hur vattnet kunde stiga även efter det slutat regna. Det finns geologiska teorier som förklarar bergveckningen med hjälp av de tomrum som de tomma reservoarerna måste lämnat efter sig och kollaps av överliggande jordskorpa.

Anders Gärdeborn

Kategorier: #Noas flod, #Vattenkällor
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk