Varför säger ni att de radiometriska metoderna förutsätter saker som inte kan bevisas?
Utförligt svar
De radiometriska metoderna bygger på tre förutsättningar: kända startmängder av de ingående ämnena, slutna system (eller åtminstone känt utbyte med omgivningen) samt konstanta sönderfallshastigheter.
Alla radiometriska metoder bygger på antagande att man vet förhållandet mellan en radioaktiv isotop och dess dotter-isotop vid tiden noll. (Ofta antar man att dotterisotopen inte finns alls, och förhållandet således är 100% moderisotop.) Men hur kan man veta hur det såg ut för miljoner år sedan? C14-resonemanget ovan illustrerar svårigheten. Här antar man samma förhållande mellan C14 (moderisotop) och C12 (dotterisotop) som idag. Men som jag beskrev är detta ingalunda självklart.
Dessutom antar man slutna system, dvs studerar man en stens moder- och dotterisotoper måste man anta att inget (eller ett känt) utbyte med omgivningen skett. Ånyo, hur vet vi viket utbyte materialet hade med omgivningen för miljontals år sedan? Kalium-Argon-metoden har dessutom en gas som dotterämne, som svårligen sitter fast under denna ofantliga tid. Jag tror till och med att man ibland "vet" vilken ålder man vill få på den studerade stenen, och sedan beräknar man hur mycket utbyte den haft med omgivningen utifrån detta. Detta blir naturligtvis ett cirkelresonemang.
Det tredje antagandet är att sönderfallshastigheten för det radioaktiva materialen varit konstant under hela mätperioden. Men ibland verkar det som om sönderfallshastigheter påverkas av tryck och temperatur. En del forskare menar även att sönderfallshastigheterna kan påverkas på ett mer grundläggande sätt. Hur vet vi att de natur-"konstanter" vi har är konstanta i tiden? Hur vet vi att ljushastigheten var densamma för en miljard år sedan? Det finns kosmologiska teorier byggda på antagandet att den minskat i tiden. Och är det så har även de radioaktiva sönderfallshastigheterna minskat. Då kanske 90% av sönderfallet skedde på 10% av tiden. Jag vet dock inte om jag tror på denna teori själv. Jag vill bara visa att den finns alternativa, och lika vetenskapliga, sätt att tolka världen omkring oss som ger helt andra åldrar än de ofantligt långa som vi vant oss vid att tro på.
Anders Gärdeborn
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 17 Oct 2024, 12:00: Nordic Creation Research Conference 2024: "A creationist perspective on the origin of diversity in biological life"
- 18 Oct 2024, 18:00: Genesis Årskonferens / Skapelsekonferens 2024
Föredrag av Mats Molén på Skapelsekonferens 2017 i Stenungsund. ...
Predikan på Genesis årskonferens 2023, 22:a Oktober, i Kungsportkyrkan i Huskvarna. ...
Föredrag på Föreningens årskonferens 2023 i Kungsportkyrkan i Huskvarna. ...
Frågor & Svar
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Om alla nu levande landdjur överlevde med arken, hur förklarar man den biogeografiska fördelningen?
- Om skapelsen skedde för ca 10 000 år sedan, hur kan man se stjärnor miljarder ljusår bort?
- Vad talar mest mot skapelseteorin?
- Om det skulle bevisas med 100% säkerhet t.ex. att jorden är mycket äldre än 10000 år, skulle ni ändå hålla fast vid att den inte är det?