Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Om alla nu levande landdjur överlevde med arken, hur förklarar man den biogeografiska fördelningen?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Utförlig fråga

Om alla levande landdjur vi ser i dag på jorden stammar från djuren i arken, hur kan man förklara den biogeografiska fördelningen av djuren runt om på jorden?

Utförligt svar

Enligt Bibelns berättelse härtsammar alla nulevande landdjur från dem Noa hade med sig i arken.

Ett av problemen här är att vi inte vet hur den torra landmassan (kontinenterna) före syndafloden såg ut. Utgjorde de bara en enda kontinent eller var våra nuvarande kontinenter i existens redan före floden?

Bibelns berättelse tycks stödja det första alternativet. Först efter syndafloden delades jorden (se 1 Mos 10:25, det hebreiska ordet betyder faktiskt att jorden delades). Kanske har vi här förklaringen till kontinentaldriftteorin (eller den modernare varianten, s k "plate tectonics").

Svaret på din fråga skulle då bli att djur som du syftar till inte hade hunnit sprida sig till det landområdet som sedemera blev Australien.

Vi ska också komma ihåg djurens flyttinstinkt. Det är väl troligt att efter syndafloden sökte sig djuren tillbaka till de landområden varifrån de hade vandrat till Noa. Detta skulle förklara den nuvarande spridningen av landlevande djur.

Naturligtvis är de svar som skapelsetroende kan ge tentativa och mer eller mindre spekulativa p g a den mycket summariska berättelsen vi har i Bibeln och p g a bristen av övertygande materiella bevis. Men skapelsetroendes svar är inte mera spekulativa än evolutionisternas.

Vesa Annala

Källor/vidareläsning: 
John Woodmorappe, Noah's Ark: A Feasibility Study, Institute for Creation Research 1996

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk