Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 3 minuter.

Kortsvar

Ja, i Jobs bok beskrivs ett stort landdjur som mycket väl kan vara en stor dinosaurie. Djuret har en svans grov som en "ceder" och senor i form av flätverk, något som endast dinosaurier har. (Job 40:10-19)

Utförligt svar

Ja, antagligen nämns dinosaurier i Bibeln. I Job 40:10-19 beskrivs ett djur som kallas Behemot, ett stort landdjur vars beskrivning skulle kunna passa in på en stor dinosaurie. Ingen vet vad Behemot (ett hebreiskt ord) är för ett djur. En del tror att det är en elefant eller flodhäst, men beskrivningen passar bättre in på betydligt större djur. Särskilt tydligt blir det i beskrivningen av djurets svans, som jämförs med en ceder. Då cederträd är kända för att vara både grova och styva, vore det väldigt märkligt att jämföra en elefants eller flodhästs svans med en sådan stam.

Längre fram i texten beskrivs ett annat djur, Leviatan (Job 40:20-41:25) som uppenbarligen lever i havet (Leviatan omnämns även i Job 3:8 och Ps. 104:26). En tolkning säger att detta är en krokodil, men ett problem uppstår då i till exempel 41:9-12 där Leviatan beskrivs som ett eldsprutande djur. Exempel finns idag på djur som kan blanda kemikalier och spruta ut dem med hög temperatur, till exempel bombarderbaggen. Eldsprutande djur nämns även i gamla kinesiska berättelser om drakar.

Verklig natur beskrivs

Man kan fråga sig om de ovannämnda verserna i Jobs bok är symboliska eller poetiska och att de därför inte skall tolkas alltför bokstavligt. Men om man ser på sammanhanget, kapitlen 38-41, så handlar det om att Gud svarar Job med beskrivningar av den storslagna naturen, med syftet att antyda sin storhet. Även om det är helt klart att verserna är poetiska, så bör man observera att det som beskrivs är fråga om en verklig natur, om än i poetisk form.

Det som beskrivs är helt naturliga saker som regn, blixtar, is, snö, stjärnbilder, lejon som jagar mat åt sin avkomma, oxar, den dumma strutsen som lägger ägg i sanden, hästar som frustar och så vidare. Och i 40:10 jämförs Job själv med en av skapelserna:

"Se Behemot, han är ju mitt verk såväl som du ..."

Det blir märklight om "du" (dvs Job) skall förstås bokstavligt medan Behemot skall förstås symboliskt, allt i samma mening. En konsekvent tolkning av texten är istället att den är en poetisk (och delvis retorisk) beskrivning av den natur som Job kunde se omkring sig, och med syftet att Gud med detta ville tillrättavisa Job.

Utdöda djur

Jobs bok är mycket gammal, kanske den äldsta boken i Bibeln. Job levde antagligen ganska kort efter syndafloden, möjligen samtidigt med Abraham. Att det på den tiden fanns dinosaurier är fullt möjligt. Många skapelsetroende menar dock att de dog ut en tid efter syndafloden på grund av ogynsamma förhållanden. Många djurarter dör ju ut även idag så det är inget orimligt eller konstigt med den tanken.

En möjlig tolkning är alltså att verserna i Job beskriver stora djur som inte längre finns idag och som mycket väl kan vara dinosaurier. Det kan också vara något annat, för helt säkra kan vi inte vara.

Paul Annala & Redaktionen

 

Vidareläsning

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19