Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Kan liv uppstå ur död materia?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Kortsvar

Nej

Sammanfattning

Nej, det är väl närmast att betrakta som en naturlag att liv endast uppstår ur liv. Ingen har lyckats göra ett experiment där liv skulle ha uppstått ur död materia.

Utförligt svar

Den vanligaste evolutionistiska teorin om livets uppkomst är nog "ursoppan": att jorden från början hade en atmosfär bestående av metan, ammoniak, väte och vatten. Blixtar, solstrålning, vulkanutbrott m.m. skulle ha lett till att organiska föreningar bildades i havet, och att dessa föreningar så småningom bildade mer komplicerade strukturer som blev levande celler. Man har även gjort experiment baserade på teorin. Teorin har dock många problem (det har bl.a. experimenten visat), bl.a. dessa:

  • solens ultravioletta ljus skulle ha brutit ner de organiska föreningarna
  • bara de två enklaste av de 20 livsnödvändiga aminosyrorna bildades i experimentet
  • de vanligaste aminosyrorna bildades inte alls!
  • kolföreningarna kan bildas som "vänster-former" eller "höger-former" (dvs det är samma molekyl, bara att de är spegelbilder av varandra). I experimenten var det - som man kunde förvänta - en 50/50-fördelning av vänster- och högerformer. I naturen förekommer dock endast vänster-formen!
Vidare finns det fler problem med teorierna om livets spontana uppkomst. T.ex. finns det ett "hönan och ägget"-problem vad gäller nukleinsyror och proteiner (som finns i DNA och RNA). Nukleinsyror behövs för att framställa proteiner, och proteiner för att framställa nukleinsyror. Evolutionsteorin kan inte förklara hur det ena skulle kunna uppkomma utan det andra. Sedan finns det helt andra teorier om livets uppkost: en av de mer populära är att det kom från rymden till jorden. Men det är förstås en icke-förklaring: hur uppstod då livet i rymden innan den kom till jorden kan man då fråga sig! Det finns en del artiklar i gamla nummer av Genesis (se artikelindexet på Genesis hemsidor) om livets uppkomst, bl.a. i nr 3/91, som du kan beställa. Paul Annala

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk