Oförändrad pelikannäbb
Varför har pelikanens näbb inte förändrats under 30 miljoner år? Det frågar sig evolutionsforskarna utifrån en fossil pelikan-näbb som hittats i sydöstra Frankrike.
Enligt de franska forskarna är näbben så lik den hos dagens pelikan-arter att den kan klassifiseras inom det nutida (och enda) släktet Pelicanus. Tillsammans med fossila delar av huvudet och nacken uppvisar fossilen stora likheter med den pelikanart som på svenska kallas "vit pelikan" (Pelecanus onocrotalus).
Den långa näbben med den säregna strupsäcken är som bekant pelikanens främsta kännetecken. På grund av den kan pelikanen fånga sitt byte i vattnet, för att sedan spotta ut vattnet och svälja ner den (mestadels) fisk som fångats. Vilket de således gjorde även i fornstora dar
Forskarna frågar sig nu om pelikanen redan för 30 miljoner år sedan hade nått sin optimala utveckling, ifråga om flygkonst och födointag? Man tror dock att det bör finnas någon ytterligare förklaring, men vad har man inget svar på. Att man hittat fossil som är så lika nutida djur och växter att ingen nämnvärd förändring har ägt rum, oavsett dateringen, är dock ingenting ovanligt. Man kan bara titta igenom denna spalt av kortnytt för att hitta en mängd sådana exempel.
Det är mer hypotesen bakom frågeställningen, att man utgår ifrån att det bör ha varit en utveckling, som gör det hela invecklat, inte fyndet i sig.
Källor: Journal of Ornithology och New Scientist
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
Panelsamtalet och frågestunden vid Genesis årskonferens 2023 i Kungsportkyrkan i Huskvarna. ...
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Föredrag av Mats Molén på Skapelsekonferens 2017 i Stenungsund. ...
Frågor & Svar
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?
- Har allt land suttit ihop i "superkontinenten" Pangea?
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Vad hände egentligen vid Babels torn? Skulle språken och kulturerna härstamma därifrån?
- Har Gud skapat djävulen och det onda?