Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Pliosaurus, Mosasaurus och Leviatan

8 Aug 2010. Lästid: Ca 1 minuter.

Pliosaurus uppges ibland vara den största havsreptil som någonsin levat. Bland de fossil man hittat finns exemplar som beräknats ha varit så stora som 12 och 15 meter långa.

I en annan grupp av forntidens stora havsreptiler, mosasaurierna, uppges det dock ha funnits exemplar som beräknas ha varit 17 meter långa. Exakta längden kanske inte alltid är lätt att uppge, då skeletten ofta är ofullständiga och har fått pusslats ihop av paleontologerna. Men rejält stora var flera av dessa havsdjur, om det råder ingen tvekan.

Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan dog dessa stora havsreptiler ut för ett antal miljoner år sedan. Men kanske levde de betydligt senare i historien än så, så att begreppet "Leviatan" i Bibeln syftar till dessa giganter? Man bör lägga märka till att ordet krokodil inte nämns i själva bibeltexten, utan enbart i de rubriker som lagts in senare av översättarna.

I Ps 104: 24-26 beskrivs exempelvis hur Leviatan skapats att leka i det stora och vida havet, där skeppen går fram. Det stämmer knappast på krokodiler som är dåliga simmare. Däremot visar fossilen att forntidens stora havsreptiler som pliosaurier och mosasaurier bör ha varit skickliga att simma och röra sig ute på de stora havsdjupen.

Hur pass bra mosasaurierna simmade upptäcktes nyligen av några forskare som granskade ett nästan komplett mosasaurus-skelett på Natural History Museum i Los Angeles. Tidigare har forskarna trott att dessa havsreptiler tog sig fram ungefär som ålar, genom att bölja kroppen fram och tillbaka. Men forskarna såg nu att mosasaurierna i själva verket kunde simma som hajar, med sin strömlinjeformade kropp och genom att "propellra" sig fram med sin kraftiga stjärt.

Källor: Wikipedia (Pliosaurus), Wikipedia (Mosasaur), Plos ONE, Science, PhysOrg.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk