Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

En presentation

21 Oct 2013

Observera att detta är en bloggpost, där personen själv står för innehållet, däremot inte nödvändigtvis föreningen som helhet.

Mitt namn är Vesa Annala. Jag har finska rötter som namnet avslöjer. Så här i början vill jag be om ursäkt för mitt bristfälliga språk. Jag lider av dyslexin som gör att textena kommer att ha många fel. Jag hoppas dock att det jag försöker framställa här blir begripligt.

Detta är mitt första inlägg bland Genesis bloggare. Jag hoppas att mina inlägg skapar nyfikenhet, förstärker läsarens identitet som skapelsetroende och kristen och blir en utmaning till den som har en motsatta åsikten i frågor som Föreningen Genesis håller fast vid och vill sprida ut.

Jag har inte alltid varit kristen uten blev det på 1970-talet. I samband med det blev frågorna om ursprunget centralt. Som intreserad läsare blev jag tidigt påverkad av den moderna världsbilden. Jag blev ateist. Jag hade svårt att tro att det fanns någon gud (eller Gud). Vetenskapen hade ju lyckats förklara allting - trodde jag. Jag är säkert inte den första och inte den sista heller som har den erfarenheten. Omvändelse till tron innebar också ett nyuppvaknar intresse för ursprungsfrågor. Jag ville ha intellektuellt tillfredställande svar på "de stora frogorna" om universum, om livet, om människan, om Gud, om Jesus, om Bibeln etc. etc. En ny värld hade öppnats inför mina ögon, men var denna "värld" byggd på vettig grund, blev frågan? Och var skulle man kunna söka svar? Gud i sin godhet ledde mig till kontakt med skapelselitteratur. Och det var verkligen en omskakande erfarenhet! Oj, tänkte jag! Det finns folk som har liknande frågor som jag!

Sedan dess har jag hållit på med skapelsefrågor. Och vad jag kan förstå så har skapelsetron aldrig tidigare vilat på en så solid grund som idag! Kunskapen om den fysiska världen leder obönhörligen till den jude-kristna världsbilden, med dess grundföreställning om Skaparen av allting.

Hur kommer jag att använda detta blogg? Jo, jag kommer (ofta) att lyfta fram tankar från litteratur jag läser (jag är fortfarande flittig läsar, håller på med flera böcker parallellt)! Jag tillhör den gamla "stammen" som vill hålla en bok i sin hand, strycka under, skriva frågetecken på sidorna, skriva in egen index etc. Just nu läser jag bl.a. Michaels Ruse nyutkommen bok The Gai Hypothesis (2013); James Emery White, The Church in an Age of Crisis (2012); Nosson S Yanofsky, The Outher Limits of Reason (med undertitel: "Whar Science, Mathematics, and Logic Cannot Tell Us" (2013). Min läsning är mycket "enkelspårig" i den mening att av all den litteratur jag läser är ca 90% evolutionistisk färgad. Valet av att läsa mycket evolutionsalitteratur hänger samman med att det mesta av forskning bedrivs av evolutionister (dom har ju monopol när det gäller t.ex. forskningsanslag). Det andra skälet är att man försöker hålla sig "uppdaterat" av det som sker i det som syns ske. Som kristen försöker man tolka sin egen tid utifrån ett biblisk bakgrund. Till detta kommer att många evolutionister är goda forskare.

Jag vet inte hur ofta jag hinner skriva här, men jag försöker hålla upp en viss aktivitetsnivå. Eftersom man har också ett arbete att sköta så får man försöka disponera tiden på bästa möjliga sätt.

 

Bifogade filer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19