Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Är inte blindtarmen ett bevis för evolution?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Kortsvar

Blindtarmsbihanget består av lymfkörtelvävnad och producerar antikroppar och har en funktion i kroppens immunförsvar och är extra viktigt hos nyfödda.

Sammanfattning

Blindtarmsbihanget är inte ett bevis på att evolution äger rum. Bihanget består av lymfkörtelvävnad och producerar antikroppar med en funktion i kroppens immunförsvar. Den är extra viktig hos nyfödda men har en funktion livet ut. En hypotes är att bihanget kan fungera som backup av tarmens bakterieflora. Blindtarmsbihanget är även rikt på blodkärl. Blindtarmsbihanget behövs även om man klarar sig utan den. Det räknades länge till de organ som saknade funktion och som man därför trodde var "rester" från evolutionen. Sådana sk "rudimentära organ" har för länge sedan lämnats av kunniga evolutionister som bevis för utvecklingsläran.

Utförligt svar

(Det som oftast syftas på när man säger "blindtarmen" är inte själva blindtarmen utan dess maskformiga bihang - eller "blindtarmsbihanget", som vi har valt att kalla det.)

Blindtarmsbihanget nämns ofta som ett exempel på ett organ som inte har någon funktion i kroppen och därför är "på väg ut", och att det alltså skulle vara ett bevis på att evolution äger rum. Faktum är att den inte alls är "på väg ut". Bihanget består nämligen av lymfkörtelvävnad och producerar antikroppar, och har alltså en funktion i kroppens immunförsvar. Vad man vet är den extra viktig hos nyfödda; när barnet växer upp avtar sedan blindtarmsbihangets "viktighet", även om den har en funktion hela livet.

Det finns även en hypotes om att det kan fungera som backup av tarmens bakterieflora ifall den skulle slås ut. Så blindtarmsbihanget behövs visst, även om man klarar sig hyfsat bra utan den. (Din kropp klarar också av att bli av med armar, ben, ena njuren, halva levern...)

Dessutom är blindtarmsbihanget rikt på blodkärl, vilket kanske inte borde vara fallet om den är i färd med att tillbakabildas och "på väg ut" enligt det evolutionistiska tankesättet. Det räknades länge till de så kallade rudimentära organen, dvs organ som saknade funktion och som man därför trodde var "rester" från evolutionen. I början av 1900-talet trodde man att det fanns ett 150-tal rudimentära organ hos människan, men allt eftersom tiden har gått har man insett att dessa organ visst har en funktion. Idag finns inga (eventuellt 1-2 stycken) som man fortfarande inte känner funktionen för, men det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi får kunskap om vad de har för funktion.

Rudimentära organ har för länge sedan lämnats av kunniga evolutionister som bevis för utvecklingsläran. Tyvärr hänger de envist kvar i många av skolans läroböcker. Om evolutionen fortfarande pågick borde det ju finnas många "meningslösa" organ, men så är alltså inte fallet! Alla organ i vår kropp har en funktion, och det är ju ett argument för att det finns Någon som tänkt till när Han skapade oss!

Paul Annala, Anders Gärdeborn & Red.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19