Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Fick alla djuren plats i Noas ark? Hur fick maten plats och hur kunde rovdjuren samsas med andra djur?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 3 minuter.

Utförlig fråga

Fick alla djuren få plats i Noas ark? Hur fick man plats med all mat? Hur kunde rovdjuren samsas med de andra djuren i arken?

Kortsvar

Ja, alla huvudgrupper av djur som nämns i Bibeln fick plats och upptog bara en tredjedel av ytan och resten kunde användas för lagring av foder. Både människor och djur åt vegetarisk mat.

Sammanfattning

Ja, alla huvudgrupper av djur som nämns i Bibeln fick plats. De behövde inte mer än en tredjedel av ytan och resten kunde användas för lagring av foder åt djuren. Bibeln nämner att varje slags djur fanns med (1 Mos 6:19) men ett Bibelns djur-slag är inte detsamma som de moderna art-erna. Först efter floden tillåts människor att äta kött. Även djuren åt sannolikt vegetarisk mat och var således inte "rovdjur" i vår tids mening.

Utförligt svar

Ja, alla djur fick plats i arken. Beräkningar tyder på att djuren uptog cirka en tredjedel av ytan och att resten kunde användas till foder åt djuren. Då man beräknar behovet av utrymme tar man hänsyn till två faktorer som inte nämns i frågan:

  1. Djurslag - Bibeln berättar att Gud sa till Noa att ta med sig ett par (sju par för vissa djur) av varje slag av djur (se tex 1 Mos 6:19). Ett djur-SLAG är dock inte detsamma som det moderna ART-begreppet. Inom biologin förs ju arterna ihop i släkten, som förs ihop till underfamiljer, som förs ihop i familjer, ordningar, klasser, stammar, underriken och slutligen riken. Denna så kallade taxonomiska indelning av djuren har tillkommit efter att Gud talade med Noa.

    Vi kan inte veta exakt vad Gud menade med "ett (sju) par av vart slag", men sannolikt menade Han ett (sju) par av varje släkte, underfamilj, familj eller i något fall ordning. Visserligen talas det om "arter" i Bibeln ibland (ex 1 Mos 6:20), men det är en översättning sin inte kan vara samma sak som en biolog idag menar med "art". Artbegreppet var ju inte ens uppfunnet då Bibelns skrevs.

    Det var alltså inte sju par av 8650 arter fåglar som Noa hade med sig i arken, utan sju par av (gissningsvis) familjer fåglar, vilka naturligtvis utgjorde ett betydligt mindre antal.
     
  2. Variationen av djur var sannolikt mycket mindre på Noas tid. Många skapelsetroende tror att Gud skapade ett antal "grundtyper" djur och växter, fullt färdiga från början (alltså inte utvecklade). Dessa grundtyper låg kanske någonstans vid släkten-familjer enligt modern klassificering. De var ganska få, typ ett hunddjur (ur vilket hundar, vargar, rävar, schakaler etc kommit) och ett (eller ev två) kattdjur (ur vilket tamkatt, lejon, tiger, puma etc kommit).

    Grundtyperna har alltså genomgått en variation, eller anpassning till skiftande miljöer, ur vilken dagens mångfalt av arter uppkommit. Denna process brukar kallas mikroevolution och är alltså en variation eller differentiering och inte en utveckling mot något mer och mer komplicerat (som evolutionsläran menar). Mikroevolution leder till att artrikedomen (neligt vår tids art-definitioon) har ökat över tid, och således hade Noa sannolikt ett mindre antal djur att ta hänsyn till än han skulle haft idag.

Djuren åt sannolikt vegetarisk mat. Människan var också vegetarian från början, vilket framgår av 1 Mos 1:29. Först efter floden fick människan rätt att äta djur (1 Mos 9:2-3). På samma sätt tror jag alla djur var växtätare före och under floden. Då de kom ut ur arken var förhållandena på jorden drastiskt förändrade. Det var kallare och mycket mindre växtlighet. Det blev tuffare för djuren att hitta vegetarisk föda och rovdjursbeteendet utvecklades.

Anders Gärdeborn

Källor:

John Woodmorappe, Noah's Ark: A Feasibility Study, Institute for Creation Research 1996

Mer läsning:

Kategorier: #Noas ark, #Noas flod
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19