Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Har allt land suttit ihop i "superkontinenten" Pangea?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Kortsvar

En superkontinent skulle kunna stämma med Bibeln och en ung jord. I berättelsen om syndafloden berättas om Peleg som levde strax efter floden, att "...på hans tid delades jorden upp" (1 Mos 10:25)

Utförligt svar

Tanken att de olika kontinterna en gång suttit ihop i en sammanhållen superkontinent kallas Pangea. Idén om en sådan superkontinent skulle kunna stämma överens med skapelsetron på en ung jord.

Själva skapelseberättelsen säger inte så mycket om jordens topografi, däremot i psalmerna antyds att efter floden "Berg höjde sig och dalar sänkte sig..." (Ps 104:8). Och i berättelsen om syndafloden finner vi ytterligare en intressant detalj: Strax efter floden skriver författaren att "Ever fick två söner. Den ene hette Peleg, ty på hans tid delades jorden upp." (1 Mos 10:25)

Vetenskapsidéer ur Bibeln

Texten i Första Moseboken talar uttryckligen om "jordens" uppdelning och lite längre fram i texten (vers 32) beskrivs folkens utspridning över hela jorden. Det är intressant att notera att modern plattektonik och dess föregångare kontinentaldriftsteorin har sin idémässiga grund just i bibeltexten ovan. Redan på 1600-talet började man spekulera kring relationen mellan moderna kontinenters ursprung och den bibliska texten.

Slutsats - Det finns alltså ingen idémässig konflikt mellan Bibelns berättelse och den moderna geologins föreställning om kontinenternas ursprung.

Grunden helt fel

Till sist vill vi poängtera att självklart tror vi inte heller att själva jorden samt solsystemet bildades på just det sätt som evolutionister hävdar, dvs att det skulle bildats utifrån ett roterande stoft- och gasmoln. Främsta skälet mot detta är att inga riktiga indicier finns för en sådan föreställning, samt många fakta som pekar rakt emot en sådan grundtanke.

-- Vesa Annala, omarbetad.

Mer läsning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk