Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Guds söner, Nefilim och jättarna - Vilka var dom?

31 Jan 2014. Lästid: Ca 3 minuter.

Kortsvar

Före floden uppdelades människorna i Kains släkt och Sets släkt. Manliga avkomlingar till Set kallades "Guds söner" och Kains kvinnliga avkomlingar kallades "människornas döttrar" (i motsats till Guds döttrar).

Sammanfattning

Före floden fanns två mänskliga släkten på jorden, Kains släkt och Sets släkt. Sets släkt kallades Guds folk (tex i 5 Mos 28:10 och 2 Krön 7:14). De som i 1 Mos 6:2 kallas "Guds söner" är synonymt med att kallas vid Herrens namn, och dessa var således Sets avkomlingar. Jämför också Rom 8:14 där alla som drivs av Guds Ande kallas "Guds söner". På liknande sätt kallas Kains kvinnliga avkomlingar för "människornas döttrar" (i motsats till Guds döttrar). Tolkningar om att människor och änglar beblandade sig motsägs av att änglar inte gifter sig, vilket framgår i klartext i Matteus 22:30.

Utförligt svar

Det förekommer bilder på jättemänniskor på Internet som med all sannolikhet är fejkade och därför behandlar vi inte dessa i samband med frågan om Nefilim. Se exempel på Youtube. Allmänt kan också sägas att det finns många lösa spekulationer som uppges styrka Bibelns trovärdighet men som, när de avslöjas, istället gör motsatsen.

Ordet nefilims betydelse har i moderna översättningar ansetts vara svårt att avgöra och därför har de flesta översättningar lämnat ordet utan att översätta det, dvs man använder hebreiskans "nefilim" direkt i texten.

Att nephilim skulle vara en blandras mellan människor och änglar är, såvitt vi förstår, en grov feltolkning. De första verserna i 1:a Mosebok 6 ska ses mot bakgrunden att det fanns två mänskliga släkten på jorden före floden, Kains släkt och Sets släkt. Den senare släkten var Guds folk som ofta kallas vid Herrens namn (tex i 5 Mos 28:10 och 2 Krön 7:14).

De som kallas "Guds söner" i 1 Mos 6:2 motsvaras av att kallas vid Herrens namn, och dessa var således Sets avkomlingar. Jämför också Rom 8:14 där alla som drivs av Guds Ande kallas "Guds söner". På liknande sätt kallas Kains avkomlingar för "människornas döttrar" (i motsats till Guds döttrar).

I vers 4 kan man läsa att Guds söner gick in till människornas döttrar, vilket betyder att Sets och Kains barn blandades genom äktenskap. Detta kallas "förvillelse" i vers 3 och misshagade Gud. Bibeln betonar även på andra ställen att de rättfärdiga inte ska blanda sig med de orättfärdiga, till exempel då Israel skulle driva ut Kananéerna från det förlovade landet istället för att blanda sig med dem. Orsaken var att om de rättfärdiga tog sig hustrur bland de orättfärdiga så lockades de till samma avgudadyrkan som kvinnorna förde med sig, och denna risk gällde antagligen också sammanblandningen mellan Kains och Sets barn.

Lösningen på gåtan om nefilim, Guds söner samt "jättarna på jorden" behöver alltså inte vara konstigare än så. Lägg även märke till att:

  • Vers 4 visar att "våldsverkarna", de "väldiga männen", inte var barn till de Guds söner som hade blandat sig med "människornas döttrar", utan de fanns redan på jorden och var antagligen bara ett storvuxet släkte.
  • Änglar gifter sig inte, vilket framgår i klartext i Matteus 22:30.

Uppdatering: I filmen Noah från 2014 har man på många punkter frångått Bibelns skildring. T ex presenteras Nefilim som fallna änglar som hjälper Noa att bygga arken, vilket står i stark kontrast till Bibeln. Filmen är, som dess skapare Darren Aronofsky själv stolt har konstaterat, "den minst Bibliska filmen med Bibeltema någonsin". Läs gärna mer om den här: 


 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk