Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Erkänt obiblisk Noa-film attackerar Bibelns Gud

31 Mar 2014. Lästid: Ca 4 minuter.

En långfilm om Noa visas på bio! Som skapelsetroende med världsbilden djupt rotad i Bibelns elva första kapitel, borde man kanske välkomna nyheten med stor glädje. Men det är alltid klokt att förhålla sig skeptisk när Hollywood tolkar Bibeln. Att döma av de första reaktionerna på filmen var det i detta fall ytterst nödvändigt.

I helgen släpptes hollywoodproduktionen "NOAH" och går den 4:e April även upp på biograferna i Sverige. Något som kanske inte alla noterat är dock att filmens skapare, Darren Aronofsky, själv stolt har konstaterat att filmen är "den minst Bibliska filmen med Bibeltema någonsin" (fritt översatt). Kristna kommentatorer som sett filmen, håller med.

De som redan sett filmen vittnar om hur filmen bland annat porträtterar Noa som en psykopat som säger att om hans sonhustrus spädbarn är en flicka, så ska han döda henne så fort hon föds ... och som när två flickor föds, blodsneddränkt lägger en kniv mot nacken på det lilla spädbarnet, men kan i sista minuten inte göra det ... och säger senare att han misslyckats eftersom han inte dödade spädbarnen.

Det är kanske inte svårt att förstå att en sådan fruktansvärt förvriden bild av Gud (som gav uppdraget) och Noa, nu tacksamt tas som ursäkt för att attackera Gud som en blodtörstig tyrann av TV-ankare i USA.

Nedan följer några av reakionerna i Media:

Andra har varit förutseende nog att förbereda mer verklighetsbaserade versioner av budskapet om Noa. Världskände evangelisten Ray Comfort har t.ex. släppt en egen 30 minuters version som han kallar "Noah and the last days", som kan ses på följande länk: www.noahthemovie.com

"Men trailern verkar ju helt okej..."

Eftersom kristna testpubliker reagerade mycket negativt på filmen klippte Paramount ihop en första trailer (reklamfilm) där Noas våldsamma och mörka sidor inte skulle märkas. Vad som inte heller framgår är hur Bibelns Gud målas upp som likgiltig och godtyckligt straffande, medan det är med hjälp av ormen (Satan) och fallna änglar som de överhuvudtaget blir räddade från översvämingen.

Så här med facit i hand framgår det var trailerns olika scener hör hemma i själva filmen. När vi ser meteorer regna ner från himlen så är det inte början på översvämningskatastrofen, utan det är fallna änglar som Gud kastar ner på jorden, som straff för att de av medlidande motsatt sig domen över människorna. Dessa hjälper sedan till att bygga arken, och försvara den. När Noah trotsar en armé med orden "I'm not alone" tänker man att det är Gud som är med honom, men istället syftar han på de fallna änglarna som i nästa stund reser sig ur sitt kamouflage och förgör armén. Noas farfar Methuselah (spelad av Anthony Hopkins) låter kanske förnuftig i trailern, men i filmen som helhet är han en häxdoktor som använder sig av brygder och amuletter (bl a ormens skinn från Eden) för att hjälpa Noah (Russel Crowe) att förstå och genomföra sitt tunga uppdrag.

Noahs uppdrag är att "rädda de oskyldiga", vilket syftar på djuren. Hans familj är egentligen bara med på arken för att se till att djuren överlever, men Guds plan är att alla människor ska dö ut, eftersom de har förstört naturen. När Noahs adoptivdotter Ila (Emma Watson) blir gravid hotar Noah att döda barnet så fort det har fötts.

Jämför gärna denna bisarra historia med originalet i Första Mosebok 6-9. Det är verkligen helt olika budskap - som natt och dag. Boken är så mycket bättre än filmen!

Russell Crowe har förstått bevisen för Noas flod

Allt är dock inte sorgelåt i denna historia. Vi gläds åt att Russell Crowe, som spelar huvudrollen i filmen, åtminston förstått att en världsvid översvämningskatastrof måste ha skett, baserat på vad vi känner till från historiska och geologiska uppgifter. Se tidningsklipp från tidningen Metro nedan:

Citatet i text:

Däremot tror Russell Crowe på berättelsen om syndafloden, i alla fall själva översvämningen.
- Varje religiös text, vilken religion det än må vara, talar om den. Man kan se märken efter den i till exempel Grand Canyon. Och även aboriginerna i Australien har sin egen översvämningsmytologi. Och kanske kommer det att hända igen, säger han.
GUNNAR REHLIN/TT

Den sanna historien om Noa och arken

Läs gärna istället den sanna historien om Noa!

Se även FAQ-artikel om "Guds söner, Nefilim, och jättarna", som förekommer i filmen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk