Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

"Äldsta" flygfisken

29 Jan 2013. Lästid: Ca 1 minuter.
En fossil flygfisk har nyligen hittats i södra Kina. Det är den äldsta daterade flygfisken som hittats hitintills. Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan är den daterad till 247 miljoner år. [fn]Royal Society / B[/fn] [fn]New Scientist[/fn] [fn]Phys.Org[/fn]

Med hjälp av sina förlängda fenor gör flygfiskarna kraftiga hopp, varpå de gör korta glidflygningar i luften. Fossilen visar att flygfisk alltid varit flygfisk.

Evolutionsforskarna finner fyndet intressant då man genom detta fynd ser en tidigare evolutionär utveckling av något så fantastiskt som flygfiskar. För skapelsetroende är det ännu ett belägg för att flygfisk alltid varit just flygfisk. Samt att den begravts, och blivit till fossil, djupt ned i lagren vid en översvämningskatastrof. (Inte så märkligt då det trots allt är en fisk det handlar om, även om den befunnits uppe vid ytan understundom.)

Nutida flygfiskar finns i ett 50?tal olika arter. De lever i alla oceaner, mest i tropiska och subtropiska delar av haven. En art ? större flygfisk ? har tillfälligt påträffats i skandinaviska vatten. Flygfiskens bröstfenor är kraftigt förlängda och breda jämfört med andra fiskars. Hos vissa arter gäller detta även bukfenorna, varför man skiljer mellan "tvåvingade" och "fyrvingade" flygfiskar. Det är en “fyrvingad” som nu hittats i Kina.

Det är de förstorade fenorna som fiskarna använder, då de efter kraftiga hopp gör korta glidflygningar i luften ovanför havsytan.Vid upphoppet "propellrar" de med stjärtfenan, omkring 70 gånger i sekunden.

Tidigare fossila fynd visar förstorade bröstfenor hos flera forntida fiskar. En del av dessa klassificeras till samma familj ? Exocoetidae ? som nutida flygfiskar.[fn]The Virtual Fossil Museum[/fn] [fn]Wikipedia[/fn]

Källor:

Läs mer om flygfisk på dinosaurier.nu

Kategorier: #Flygfiskar, #Kina
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk