"Äldsta" varanen
De äldst daterade varan-fossilen har nyligen hittats i Egypten. Fossilen består av ett stort antal benkotor, som enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan, daterats till 33 miljoner år.
Enligt forskarna har den fossila varanen tydliga likheter med bland annat komodovaranen i Indonesien, vilken enligt evolutionsforskarna endast funnits till under 700 000 år. Förutom det stora tidsgapet skapar det stora geografiska avståndet mellan Afrika och Indonesien frågor för forskarna. Även om den forntida ödlan var bra på att simma, likt flera av sina nutida fränder, kan den knappast simmat hela vägen. Dessutom simmar de nutida helst i sötvatten.
Enligt evolutionsteorin var Afrika helt isolerat, utan några landsförbindelser, vid den tid som varanfossilen daterats ifrån. Forskarna spekulerar därför över om mindre landmassor kan ha drivit omkring under årmiljonerna och fört med sig det djurliv som levde där, till nya kontinenter och områden. Enligt skapelsetron är tidsgapet mellan den fossila varanen från Afrika och dagens komodovaran inte särskilt stort. Så likheter mellan dem är ingenting konstigt, bara naturligt.
Hur de olika slags varaner som idag lever i Australien, den indonesiska övärlden och på andra avlägsna öar, har tagit sig dit finns flera tänkbara förklaringar till. Även skapelsetroende forskare har lagt fram teorin om att olika slags djur kan ha transporterats med så kallade flytande öar, och stigit iland på nya landområden. Dessa forskare räknar dock med ett betydligt kortare tidsperspektiv än vad evolutionsforskarna gör. Forskningen visar att detta skett även i nutid. (Se notisen Flytt med flytande öar.)
En annan förklaring är att människan tog med sig varaner då de färdades över haven. Arkeologiska fynd visar att människan tidigt i historien byggde flottar och olika slags båtar. Enligt den bibliska historiesynen har människan och djuren alltid levt samtidigt, och ur det perspektivet är det ingenting märkligt att så skulle ha skett. Idag är vissa ödlor populära sällskapsdjur. Varaner är kanske inte de populäraste, men inte okända i sammanhanget. (Man varnar dock för att det kan vara förenat med vissa risker, speciellt med de största arterna.) Vid tiden före och straxt efter floden kanske människan och varanen, likt många andra djur, stod närmare varandra än idag.
Idag finns varaner i Afrika, delar av Asien och Oceanien. De indelas i många olika arter och varierar i storlek mellan ca 25 cm och ca 3 meter. (Den man nu hittat som fossil i Afrika beräknas ha varit ca 1,5 meter lång.) De olika arterna har anpassat sig till många olika miljöer, men är i grund och botten en mycket enhetlig grupp och indelas därför biologiskt i en enda familj (varanidae) och släkte (varanus).
Källor: PhysOrg.com, Paleontology och Wikipedia

Missa inte vår podd:

Kommande händelser
- 15 Apr 2023, 10:00: Göran Schmidt håller temadag om ursprungsfrågan i EFS-kyrkan Sundsvall
- 22 Apr 2023, 17:00: Göran Schmidt föreläser i Pingstkyrkan Sollebrunn


Nittonde delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ulf@kristentv ...


Beskriver geologiska följder av syndafloden som går att bevittna fortfarande idag. ...


Detta är ett klipp skapat av tidningen Världen Idag, som ett inslag i artikeln: Driver podd som kri ...
Genesis Nyhetsbrev
Frågor & Svar
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?
- Varför är inte utvecklingsläran vetenskapligt godtagbar?
- Har Gud skapat djävulen och det onda?
- Varför just Bibelns skapelseberättelse? Varför inte någon annan religions?
- Vilken hudfärg hade Adam och Eva? Hur uppkom de andra hudfärgerna?
Senaste blogginlägg
- Den mörka materian
- Evolution är en myt
- Bibelns ljus i ateismens mörker
- Det hebreiska ordet YOM betyder en vanlig 24-timmarsdag i 1 Mosebok
- Livet på Mars
- Är Big Bang-teorin falsifierad? (Reviderad)