Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender

"Äldsta" varanen

17 Apr 2011. Lästid: Ca 2 minuter.

De äldst daterade varan-fossilen har nyligen hittats i Egypten. Fossilen består av ett stort antal benkotor, som enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan, daterats till 33 miljoner år.

Enligt forskarna har den fossila varanen tydliga likheter med bland annat komodovaranen i Indonesien, vilken enligt evolutionsforskarna “endast” funnits till under 700 000 år. Förutom det stora tidsgapet skapar det stora geografiska avståndet mellan Afrika och Indonesien frågor för forskarna. Även om den forntida ödlan var bra på att simma, likt flera av sina nutida fränder, kan den knappast simmat hela vägen. Dessutom simmar de nutida helst i sötvatten.

Enligt evolutionsteorin var Afrika helt isolerat, utan några landsförbindelser, vid den tid som varanfossilen daterats ifrån. Forskarna spekulerar därför över om mindre landmassor kan ha drivit omkring under årmiljonerna och fört med sig det djurliv som levde där, till nya kontinenter och områden. Enligt skapelsetron är tidsgapet mellan den fossila varanen från Afrika och dagens komodovaran inte särskilt stort. Så likheter mellan dem är ingenting konstigt, bara naturligt.

Hur de olika slags varaner som idag lever i Australien, den indonesiska övärlden och på andra avlägsna öar, har tagit sig dit finns flera tänkbara förklaringar till. Även skapelsetroende forskare har lagt fram teorin om att olika slags djur kan ha transporterats med så kallade “flytande öar”, och stigit iland på nya landområden. Dessa forskare räknar dock med ett betydligt kortare tidsperspektiv än vad evolutionsforskarna gör. Forskningen visar att detta skett även i nutid. (Se notisen “Flytt med flytande öar”.)

En annan förklaring är att människan tog med sig varaner då de färdades över haven. Arkeologiska fynd visar att människan tidigt i historien byggde flottar och olika slags båtar. Enligt den bibliska historiesynen har människan och djuren alltid levt samtidigt, och ur det perspektivet är det ingenting märkligt att så skulle ha skett. Idag är vissa ödlor populära sällskapsdjur. Varaner är kanske inte de populäraste, men inte okända i sammanhanget. (Man varnar dock för att det kan vara förenat med vissa risker, speciellt med de största arterna.) Vid tiden före och straxt efter floden kanske människan och varanen, likt många andra djur, stod närmare varandra än idag.

Idag finns varaner i Afrika, delar av Asien och Oceanien. De indelas i många olika arter och varierar i storlek mellan ca 25 cm och ca 3 meter. (Den man nu hittat som fossil i Afrika beräknas ha varit ca 1,5 meter lång.) De olika arterna har anpassat sig till många olika miljöer, men är i grund och botten en mycket enhetlig grupp och indelas därför biologiskt i en enda familj (varanidae) och släkte (varanus).

Källor: PhysOrg.com, Paleontology och Wikipedia

Kategorier: #Varaner, #Djur, #Kortnytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk