Mindre kända jättefåglar
Diatryman, eller Gastornissom den numera kallas, är en ganska okänd numera utdöd jättefågel. Vissa forskare anser den vara släkt med tranorna, och kallas därför också för jätterovtrana. Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan dog den ut för ca 45 miljoner år sedan.
Diatryman, som levde i Nordamerika och Europa, kunde bli över två meter hög och hade en kolossalt stor näbb. Tidigare ansågs den vara en rovfågel, men nu har en teori lagts fram att den kanske var växtätare och använde den stora näbben, bland annat till att knäcka kraftiga nötter. Även förslag på att den var as- eller allätare har lagts fram. Forskarna är dock tämligen överens att Gastornis inte varit kapabel att jaga något byte, därtill var den alldeles för stor och tungt byggd, och den kunde ju heller inte flyga.
Ännu mera okänd lär Bullockornis, en av Australiens utdöda jättefåglar (daterad till 15 miljoner år) vara. En del forskare tror att även denna fågelbjässe, som beräknas ha vägt mellan 250 och 300 kg, livnärde sig på växter. Fossilen visar att Bullockornis hade en kolossal, knivskarp näbb och väldiga käkmuskler. Med den skulle fågeln med lätthet kunnat skära genom,och klippa av, hårda växtdelar och grenar, samt knäcka hårda nötter och frökapslar. Med en höjd på bortåt tre meter skulle lätt den nått upp till buskar och småträd.
Andra forskare menar att Bullockornis var en rovfågel, eftersom dess huvud var betydligt större än andra växtätande jättefåglar. Man menar att den annars skulle varit överkvalificerad för jobbet. Dessa forskare stöder sig på teorin om det naturliga urvalet, och menar att varje djur utrustats med vad som behövs för att klara uppehället, varken mer eller mindre i synnerhet inte mer.
För en växtätande fågel skulle det inte innebära någon fördel med ett större huvud än vad som behövdes för att repa löv eller knäcka nötter. Om Bullockornis var en växtätare skulle det innebära att evolutionen dragit sig bort från designens frontlinje. Men något annat som direkt pekar på att Bullockornis var en rovfågel har man inte.
Källor: Wikipedia, Djurens Värld band 9 sid 315, Förlagshuset Norden AB, 1973, Wikipedia och Pain S 2000 The demon duck of doom vol 166 maj 27 sid 36-39 i New Scientist
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Frågor & Svar
- Vad säger ni om "mini-människan" man hittat på Indonesien?
- I böcker kan man hitta nästan kompletta utvecklingen för hästen. Vad säger ni om det?
- Vilka brister finns det i utvecklingsläran?
- Kan ni se något samband mellan bibelns skapelseberättelse och andra länders skapelsemyter?
- Hur har Grand Canyon bildats enligt skapelsetron?