Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video

Nya rön om bläckfiskar

8 Jul 2014. Lästid: Ca 1 minuter.

Bläckfisken är ett underfundigt djur. Det kommer fram i den ena forskningsstudien efter den andra. En av de senaste studierna handlar om deras många slingriga armar, som vi ibland kan uppfatta som en enda röra. Men ändå händer det aldrig att de slår knut på sig själva eller fastnar i sina egna sugkoppar. I studien framgår att förklaringen bakom detta ligger i ett kemiskt ämne på bläckfiskens hud - en kemisk substans som gör att bläckfiskarna känner igen sitt eget skinn, vilket gör att armarna inte fäster på skinnet.

Bläckfiskar är också utrustade med ett mycket komplext nervsystem, varav endast en del lokaliseras utifrån hjärnan. Resten styrs av nervtrådar i bläckfiskens mycket flexibla armar. Bläckfisken har sedan länge betraktats som det mest intelligenta av alla ryggradslösa djur. Exakt hur långt bläckfiskens intelligens sträcker sig är dock inte klarlagt. Genom experiment med olika problemlösningar har bläckfisken visat sig ha gott både kort- och långtidsminne, och kunna skilja mellan olika former och mönster.

De har också setts leka, genom att släppa flaskor och leksaker i akvariets vattenvirvlar, för att sedan fånga upp dem igen. De är hitttills de enda ryggradslösa djur som setts använda redskap. Och i en studie från Indiska oceanen, har man även sett bläckfiskar medvetet bära med sig skal från kokosnötter för att sedan använda dessa som skydd.

Bläckfiskar har cirka 600 nu levande, kända arter. Därtill kommer alla de idag utdöda, som exempelvis ortoceratiter och ammoniter, vilka finns bevarade som fossil. Även bläckfiskar, som liknar de nutida har hittats som fossil.

Källor:

Ovanstående är hämtat från museet Den Förhistoriska Världen, där man även kan läsa fler artiklar om bläckfiskar.

Gunnel Molén
Förhistoriska världen, Umeå
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk