Tukanens näbb reglerar värmen
Fågelnäbbar ser som bekant ut på en mängd olika sätt. Den största näbben av alla, i förhållande till sin storlek, har tukanen, en tropisk fågel i Syd- och Centralamerika.

Tukanen har den största näbben av alla fåglar, i förhållande till storleken. Den är inte bara till prydnad, utan till hjälp för att reglera värmen
Den extremt stora näbben är mycket färgglad, men trots sin storlek väldigt lätt då den är tunn. Tukanen rör sig mycket vigt med långa hopp mellan regnskogens grenar. Den flyger också förhållandevis ledigt, trots att vingarna endast är korta och runda. Bilogiskt klassificeras tukanen till hackspettsartade fåglar.
Flera olika förslag har lagts fram av forskarna om näbbens funktion, och förmodligen finns flera fördelar med dess storlek. Tukanen lever i första hand av frukt, och med hjälp av den stora näbben kan fågeln komma åt frukt i stor räckvidd och ändå sitta stilla på en gren. Näbbens storlek är även till hjälp då tukanen söker föda djupt in i trädens stora hål.
Nu har ett kanadensiskt forskarteam visat i en studie att näbben även fungerar som värmereglerare. Med hjälp av en värmekamera såg forskarna hur snabbt näbbens temperaturen ändrades i förhållande till omgivningen. När fågeln skulle sova kunde temperaturen exempelvis sjunka med tio grader på bara några minuter. Forskarna tror att den kan sänka kroppstemperaturen så snabbt på grund av näbbens många ytliga blodkärl.
Tukanen är inte det enda djur som reglerar sin kroppsvärme genom yttre kroppsdelar. Andra exempel är elefanten, vars stora öron fyller samma funktion, och geten som avpolleterar sin överskottsvärme till hornen. Det har även lagts fram förslag bland forskarna att de stora benkragarna och hornen hos vissa dinosaurier skulle fyllt samma funktion. Man hänför detta till de många blodådror man funnit i fossila horn och benkragar hos exempelvis Triceratops.

Missa inte vår podd:

Kommande händelser
- 28 Jun 2022, 19:00: Bli involverad! Online-möte om Genesis verksamhet
- 3 Sep 2022, 00:00: Göran Schmidt föreläser i Pingstförsamlingen i Tollarp
- 4 Sep 2022, 11:00: Göran Schmidt föreläser i Pingstförsamlingen i Tollarp (kl 11) och Pingstförsamlingen i Kristianstad (kl 17)
- 24 Sep 2022, 00:00: Temadag med Göran Schmidt i Byske fria församling
- 9 Oct 2022, 10:00: Göran Schmidt föreläser i EFS Alingsås kl 10 (gudstjänst), 12 och 13


Del 4 i en videoserie i fem delar med Anders Gärdeborn, med namn "24 myter om evolutionen".A Se hela s ...


Är jorden miljarder eller tusentals år gammal? Frågan belyses utifrån både Bibeln och naturvetenskapen ...


Detta är ett klipp skapat av tidningen Världen Idag, som ett inslag i artikeln: Driver podd som kri ...
Genesis Nyhetsbrev
Frågor & Svar
- Hur kunde Mount Everest vara täckt av vatten?
- Vad säger ni om Ron Wyatts påståenden om att man hittat Noas Ark?
- Kan Gud skapa en så tung sten att inte ens han själv orkar lyfta den?
- Om det skulle bevisas med 100% säkerhet t.ex. att jorden är mycket äldre än 10000 år, skulle ni ändå hålla fast vid att den inte är det?
- Är inte likheterna mellan människa och apa vad gäller anatomi, socialt betende m.m. bevis för evolution?
Senaste blogginlägg
- Är Big Bang-teorin falsifierad? (Reviderad)
- Evolution är en myt
- Livet på Mars
- Den mörka materian
- Det hebreiska ordet YOM betyder en vanlig 24-timmarsdag i 1 Mosebok
- Bibelns ljus i ateismens mörker