Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Våra förfäder hade bättre hjärnor

3 Aug 2016. Lästid: Ca 1 minuter.

En ny studie ledd av psykologen Michael Woodley (Umeå universitet, Sverige) har upptäckt att våra förfäder på 1800-talet var ”betydligt intelligentare” än vad vi är.

Sedan 1800-talet har forskarna jämfört reaktionstider (reflexsnabbhet) som ett mått på ”flytet” i vår hjärna eller allmän intelligens hos de olika generationerna. Den alternativa IQ-indikatorn är visserligen ett användbart mått på allmän intelligens idag, men forskarna har inte kunnat göra någon meningsfull och direkt jämförelse genom olika tidsepoker, eftersom tidigare generationer vanligen endast hade begränsad tillgång till utbildning, närande föda samt hygien, något som skulle ha gett ett fördelaktigare resultat för människor som lever idag.

De jämförde dagens reaktionstider med dem som uppmättes i slutet av 1800-talet av Francis Gabon (Charles Darwins kusin som grundade eugeniken, Creation 28(1):18-22, 2005; creation.com/eugenics). De upptäckte att i genomsnitt hade man 1889 en reaktionstid på 183 millisekunder, men att denna 2004 hade försämrats till 253 millisekunder.

Även för en genomsnittlig kvinna hade det skett en försämring under samma tidsperiod; från 188 till 261 ms. Forskarna menar att denna minskning i vår reflexsnabbhet kan jämföras med en förlust på 14 IQ-poäng sedan viktoriansk tid. Denna "uttalade försämring" är tre gånger större än tidigare teoretiska uppskattningar. Tillsammans med genetiska studier som visar en fortgående mutationsdegradering av vårt mänskliga genom, med cirka 100 nya mutationer per generation (se John Sanfords bok "Genetic Entropy and the Mystery of the Genome": www.creation.com/store), ser vi här ytterligare tecken på att vi är ”trälar under förgängelsen”, precis som Bibeln säger (Rom 8:19-22).

Källor:

  1. Var de människor som levde under viktoriansk tid intelligentare än vi? Forskningen tyder på en nedgång i hjärnkapacitet och reflexsnabbhet. Det tyder närmast på motsatsen till utveckling. www.dailymail.co.uk, 13 maj 2013.
  2. Var folk i viktoriansk tid intelligentare än vi? Minskningen i allmän intelligens uppskattad efter meta-analys av försämringen av enkel reaktionssnabbhet, Intelligence 41(6):843-850, 2013.
Kategorier: #Hjärnan
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk