Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Hur kan istiderna ha hunnits med på bara några tusen år? När slutade den senaste istiden i så fall?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Kortsvar

Före floden var klimatet varmare. Ett skyddande ånghölje regnade bort och medförde nedkylning och de varma världshaven gav hög avdunstning och extrema mängder nederbörd på kort tid. Istiden har kanske inte slutat helt än idag!

Sammanfattning

På grund av ett skyddande ånghölje kring jorden tiden före floden var klimatet och världshaven varmare. Ånghöljet regnade ner och nedkylning från rymden kunde bli större, och detta i kombination med världshavens högre temperatur orsakade hög avdunstning och stora nederbördsmängder. I polarområdena föll nederbörden som snö som på endast några hundra år bildade stora inlandsisar. När klimatet stabiliserade sig steg temperaturen på nytt och isen smälte undan snabbt. Istiden kanske inte helt har upphört än idag.

Utförligt svar

Istiden kan ha varat endast några få hundra år. Allting beror på klimatologiska förhållanden. Före syndafloden var jordens klimat och världshaven varmare på grund av ett skyddande ånghölje. När det skyddande ånghöljet föll ner i form av regn trängde kylan från rymden ner till jordytan.

På grund av den relativt höga temperaturen i världshaven blev det en hög avdunstring som resulterade i stora nederbördsmängder. I polarområdena föll nederbörden som snö och under endast några få århundraden bildades de väldiga inlandsisarna.

När de klimatologiska förhållandena åter stabiliserade sig började temperaturen på jorden stiga. Isen började då att smälta och vattennivån i världshaven började stiga. Landområden som hade täckts av inlandsisen började också återhämta sig.

Den senaste istiden har kanske inte slutat än. Enligt skapelsemodellen har det för övrigt endast funnits en enda istid, den som följde efter syndafloden. Det är den istiden vi ser spåren av i naturen och i berggrunden.

Mer läsning:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk