Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video

Image source: flickr.com/photos/jameskirsop/754043293 | License: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Varför tvivlar Marty Sampson?

31 Aug 2019. Lästid: Ca 3 minuter.

Marty Sampson är en känd låtskrivare i kristna musikkretsar, med bland annat en rad kända Hillsonglåtar. Härom veckan chockade han många när han skrev på sitt Instagramkonto att han överväger att lämna den kristna tron.

Varför? - För att han tycker att den kristna världen värjer sig för de stora och viktiga livsfrågorna:

"Bibeln är full av motsägelser … Jag är inte med längre, jag vill ha äkta sanning, inte bara den där jag-bara-tror-sortens sanning."

Sampson postade sedan en bild på Francis Collins, känd kristen evolutionist, tillsammans med ett citat av den kände genetikern, vars bok ”Guds språk” förekommer som kurs- eller bredvidläsningslitteratur på snart sagt alla pastors- och bibelskolor i vårt land:

"Evidensen till stöd för idén att allt levande härstammar från en gemensam förfader är fullständigt överväldigande. I egenskap av bibeltroende kristen skulle jag inte nödvändigtvis vilja att det vore så. Men det är så. Det skulle inte vara till gagn för tron att förneka det."

Collins irrlära – teistisk evolutionism – är på väg att skörda ännu ett offer. Vill du läsa mer om konsekvenserna av denna destruktiva teologiska hållning som dessvärre breder ut sig i vårt land så ladda ner (eller köp) GENESIS nr 2-2018 med just det temat (klicka på länken för PDF).

Vi som under åratal mött och samtalat med människor om evolutionens trovärdighet delar nog alla en gemensam erfarenhet. Den är att med ytterst få undantag har evolutionstroende personer – ateister som troende sådana – ett gemensamt: De har aldrig någonsin kommit på tanken att ifrågasätta evolutionens faktum. De tar den helt enkelt för given.

Det tragiska är att det man aldrig ifrågasatt kommer man heller aldrig att kunna få något riktigt perspektiv på. Man har valt att bära glasögon som effektivt kommer att filtrera bort all evolutionskritik som irrelevant eller ovetenskaplig.

Men vi som valt att ifrågasätta evolutionen med ögonen fästa på Guds Ord ser också ett helt annat landskap. Vi ser inte bara evolutionsscenariot utan även dess alternativ – en direkt skapelseakt av den Gud som Bibeln uppenbarar. Det ger oss möjlighet att välja bort föreställningar som varken har förankring i den biologiska verkligheten eller i Bibelns beskrivning av Guds skapelse (t ex makroevolution).

De få gånger jag personligen mött före-detta-kreationister har det varit ärliga personer som låtit sig övertygas av likheterna mellan de levande organismerna, och som på grund av dessa köpt evolutionisternas argument att biologisk evolution är den enda tänkbara förklaringen till dessa. De genetiska likheterna är också huvudskälet till Francis Collins val av skapelseteologi. Att reda ut det missförståndet tar mer plats än det finns utrymme för här och nu, men likheter i den levande världen är precis vad vi skulle förvänta oss av en intelligent Designer som Bibelns Gud. Och de mönster som den moderna genforskningen ger oss utgör ett massivt stöd för att vi har rätt. Vem vet – kanske blir det temat för ett kommande nummer av Genesis?

Marty Sampson verkar som sagt lidit skeppsbrott i tron, åtminstone delvis på grund av en kristen naturvetares oförmåga till perspektivseende. Det visar vilket stort ansvar vi har som kristna naturvetare att inte låta oss förföras av tankegångar som har sina rötter i naturalismens världsåskådning. Och det bekräftar den amerikanske politikern William Jennings Bryans ord från början av 1900-talet:

"Theistic evolution may be defined as an anaesthetic which deadens the patient’s pain while atheism removes his religion."

Eller på ren svenska:

"Teistisk evolution kan definieras som ett bedövningsmedel som avlägsnar patientens smärta medan ateismen opererar bort hans religion."

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk