Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video

Vinnande taktik för vardagens apologetik - Bokrecension

4 May 2022. Lästid: Ca 3 minuter.

Jag har precis läst (eller faktiskt lyssnat) igenom boken "Tactics" av Gregory Koukl. Boken finns även översatt till Svenska med titeln "Vinnande taktik: En strategi för att samtala om din kristna tro", utgiven på Apologia förlag.

Ska man använda taktik när man samtalar med människor om sin tro? Orden klingar inte alltid helt rätt i våra öron. Vi förknippar ofta ordet "taktik" med knep för att på olika sätt överlista en motståndare. När det gäller sanningen ska vi väl inte överlista någon? Invändningen är naturlig, men det visar sig att boken med ordet "taktik" i titeln handlar föga om att överlista, och desto mer om att bryta ned tankebyggnader som inte håller ihop (2 Kor 10:4), och hur man kan leda ett konstruktivt samtal trots olika former av angrepp på sanningen.

Boken tar upp ett flertal typiska situationer och angrepp som man som kristen som vittnar om sin tro kan hamna i. Igenkänningsfaktorn är hög. Jag fann det dock mycket uppmuntrande med de praktiska konkreta råden för hur sådana situationer kan hanteras. Det handlar - som vi var inne på ovan - absolut inte om någon sort överlistningstaktik, utan om att se igenom det falska intryck av tyngd som många attacker har. Ofta räcker det att börja ställa några frågor om vad ett visst påstående grundar sig på, för att personen ska komma att avslöja argumentets ihålighet.

Framförallt inser man att så länge vi inte själva går utöver sanningen och vad vi själva förstår, så har vi ytterst sett inget att vara rädd för, i form av knepiga situationer. Vi har alltid all rätt i världen att ifrågasätta, eller fråga efter grunden för det som sägs, tills dess att vi kan avgöra om det fanns någon substans där eller ej.

Att bli duktig på att presentera och försvara sanningen kräver naturligtvis övning, och denna bok är inget substitut för det. Men den bidrar definitivt med goda råd om hur vi kan bli än duktigare på att presentera sanningen för våra medmänniskor.

Jesus sade:

Se, jag sänder er som får in bland vargar. Var därför listiga som ormar och oskyldiga som duvor.

Matt 10:16

Om jag ska kritisera boken för något, så är det att den knappast är allomfattande. Den fokuserar på konversationer med vanliga människor under "civiliserade" förhållanden, och ibland någon professor, lärare eller så, men knappast alla de skarpa situationer man ibland kan hamna i. Fokus ligger därför mycket på att hålla en trevlig ton, och det är ju verkligen något eftersträvansvärt, för det mesta. Dock ser vi även i Bibeln, hos både Jesus och apostlarna exempel på situationer där det krävs ett mycket större mått av skarp tillsägning i olika former, samt - hör och häpna - ett mycket större fokus på en persons karaktär som garant för trovärdighet.

Särskilt den "Ambassadörens trossats" (Embassador's creed) som lagts till i slutet, tycker jag gör alldeles för stora anspråk på att vara allomfattande. Detta stör mig ganska mycket. Då är det bättre att studera Bibeln exempel på hur olika typer av situationer har bemötts och hanterats.

Men med dessa brasklappar, så innehåller boken många guldkorn, och om man förmår att "pröva allt och behålla det som är gott" (1 Tess 5:21), så är boken i min mening klart läsvärd, och kan bli till stor nytta för många vardagsapologeter.

S.L.
Civ. Ing, Dr.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk