Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Kalender

Björn Ranelid kritiserade Big Bang och Evolutionsteorin i SVT

5 Oct 2024. Lästid: Ca 4 minuter.

Författaren och den mycket välkände kulturpersonligheten Björn Ranelid stack nyligen ut hakan angående både Big Bang och evolutionsteorin.

Det hela tar sin utgångspunkt i något som Ranelid skrivit i sin senaste bok Låt solen lysa över alla barn. Björn Ranelid beskriver sin bok som en "hyllning till kunskap, bildning och lärdom". SVT:s Anders Holmberg fokuserar dock hårt på ett par specifika meningar i boken i ett inslag av SVT:s samhällsprogram 30 minuter, den 26:e September (2024).

TIll att börja med lyfter han detta citat från boken:

"Big Bang är en teori om hur universum blev till, och inte en orubblig sanning. Det är strikt sett en tro"

Ranelid förklarar i programmet mer utförligt hur han tänker, och hänvisar bland annat till fysikerna Jan Blomgren och Anders Rosengren, som han talat med om dessa saker, och förklarar att Big Bang inte empiriskt kan beläggas bortom alla tvivel.

De går vidare och kommer även till ett citat om evolutionsteorin, där Ranelid skrivit:

"Ingen människa har sett en art av en levande varelse övergå i en annan art".

,,, där Ranelid i programmet även kommenterar att evolutionen är en teori som inte kan beläggas som en teoretisk utsaga.

Han konstaterar bland annat:

"De enormt långa tidsförloppen på miljoner år som ska förklara den gradvisa utvecklingen och sprången från art till art kan inte empiriskt studeras och inte beläggas eller upprepas".

Anders Holmberg kontrar med att fråga hur han ser på att evolutionsläran anses vara en etablerad sanning idag, varvid Ranelid bland annat nämner om forskaren Francis Collins, som ledde kartläggningen av det mänskliga genomet, och som sägs ha blivit kristen under den processen.

Ranelid konstaterar även att:

"Inte en enda forskare har skapat en levande cell från ingenting i ett laboratorium"

[...]

"Vi kan inte skapa en mus eller en lus eller en fästing eller ingenting"

Ranelid stöter dock på mothugg, av bland annat fysikprofessorn Ulf Danielsson, som SVT ringt upp, som konstaterar att:

"Det du säger om big bang och evolutionen, det är rent skadligt. Det finns en grogrund idag av fundamentalism och vetenskapsförnekande".

Ranelid påpekar dock att de också kunde ringt t.ex. Jan Blomgren och frågat kring saken, samt förtydligar också att han inte beter sig så att han kallar andras synsätt för farliga, utan har istället full respekt för t.ex. Ulf Danielsson.

Några kommentarer

Det är oerhört uppfriskande med den frimodighet Ranelid visar här, och vi på Genesis gläds mycket över att frågan diskuteras och att Ranelid står på sig i det han kommit fram till.

Ranelid har förstått några mycket viktiga grundsanningar kring vetenskapens begränsningar särskilt kring historisk och förhistorisk vetenskap, som mycket riktigt inte kan studeras empiriskt upprepningsbart. Och detta förtjänar att verkligen lyftas fram mycket mer i samhälle och debatt!

Sedan finns några mindre kommentarer som vi kan passa på att flika in utifrån vår syn på frågorna:

Dels brukar vi inte säga att en art aldrig kan övergå i en annan art, utifrån dagens mycket smala artbegrepp. Detta hänger dock tätt ihop med hur man definierar artbegreppet, något som inte är givet. Det finns minst tre olika definitioner som används idag, där den mest använda är väldigt snävt och har att göra med om två djur kan få fertil avkomma tillsammans, varvid de brukar räknas som en art, och annars inte. Dock kan det här ganska lätt uppstå sådana skillnader i DNA hos djur och växter som gör att de inte kan reproducera tillsammans, och artbildning i den meningen går alltså att observera.

Vi brukar påpeka att de slag av djur som nämns i Bibeln med all sannolikhet inte handlar om detta extremt snäva artbegrepp, utan handlar om grundtyper av djur som har en stor möjlighet till anpassning inom givna ramar, där särskilda delar av genomet aktiveras eller avaktiveras, kombineras om, eller förändras i hur mycket det uttrycks. Detta handlar dock inte om uppkomst av information för helt nya strukturer och organ, utan om en slags justeringar av parametrar i ett befintligt system.

Vidare brukar vi på Genesis generellt inte hänvisa till Francis Collins särskilt mycket, då han förespråkar en syntes av evolutionsteorin och Bibeln som vi på Genesis menar saknar stöd både i vetenskapen och skriften.

Men på det stora hela är det som sagt oerhört uppfriskande och glädjande att Ranelid sticker ut hakan på detta sätt, och vågar stå för det han kommit fram till!

Utforska mer

Redaktionen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19