Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Har Gud skapat djävulen och det onda?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Utförlig fråga

När Gud hade skapat världen såg han att allt var

Utförligt svar

Det är en bra och logisk fråga. Jag vill försöka svara på den i två steg. För det första: Vad är "det onda"? Ofta pratar man om "det onda" som ett ting, som något som existerar i sig, ungefär som man betraktar "en stol" eller "ett bord" som ting. Och om jag förstår dig rätt är det ungefär på det sättet du talar om "det onda" i din fråga.

Men vad är svält? Eller ett hål i gatan? Är inte det en avsaknad av något? Svält är brist på mat, och ett hål i gatan är en brist i vägytan. Om det inte finns en gata så kan det inte finnas något hål i den gatan! På samma sätt kan man se det onda som en brist på godhet, inte som någon "pryl" som Gud skulle ha skapat. (Men det betyder inte att det är overkligt: ondskan är lika verklig som hålet i gatan är verklig.)  Därför är det möjligt att säga att det Gud skapade var "gott", men att Gud inte skapade det onda.

För det andra: Varför finns ondskan? Hur kan Gud tillåta denna avsaknad av godhet? Jag tror att svaret är i korthet denna: Gud ville att människorna som han skapade skulle ha förmågan att älska honom. Men för att kärlek ska kunna existera måste det finnas frihet. Skulle du kunna tvinga din tjej/fru/livskamrat att älska dig? Om du skulle kunna göra det: skulle du tro att hon verkligen menar "jag älskar dig" när hon säger de orden till dig? Knappast!

Alltså: kärlek förutsätter frihet. Adam och Eva skapades med fri vilja, för Gud önskade att människorna skulle visa verklig kärlek gentemot honom. Men denna frihet innebar också en risk: man skulle kunna välja att inte älska honom. För att citera Stefan Gustavsson:

"Om Gud ville skapa en värld där kärleken ... skulle vara en verklighet, måste friheten också vara det. Och därmed möjligheten att säga nej, att vända sig bort, att göra uppror mot den kärlek man skapats för. Alternativet att skapa en fri människa som inte kan falla finns inte. Inte ens Gud kan göra det logiskt omöjliga. En fri människa som inte kan falla är lika motsägelsefullt som en rund triangel. För att ge oss kärlekens verklighet, måste Gud också ge oss det ondas möjlighet." -- Stefan Gustavsson, Kristen på goda grunder, s. 136-137

Bibeln säger inte särskilt mycket om djävulens ursprung mer än att djävulen från början var en god ängel. Änglarna hade tydligen ungefär samma slags frihet som människorna; så djävulens ondska är inte något som Gud skapat utan resultatet av att djävulen valde bort Guds godhet.

Jag hoppas detta kan hjälpa dig förstå hur det är möjligt att Gud har skapat det goda, men att Gud inte har skapat det onda.

Paul Annala

PS: En liten detalj: Att det var just ett äpple Eva åt är något folk fått för sig; i Bibeln står bara att det var en frukt av något slag. DS

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk