Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Ny människoart från Kina?

5 Apr 2012. Lästid: Ca 3 minuter.

Kan några fossila benrester i östra Kina härstamma från en hitintills okänd människoart? Det frågar sig några kinesiska forskare i en nyligen publicerad artikel. Benen sägs innehålla "en märklig blandning av både ålderdomliga och moderna anatomiska drag" och dateras till ca 11 000 år. Det skulle alltså vara sent i historien, i ett evolutionistiskt perspektiv, som denna "hitintills okända människoart" levde. Arbetsnamnet de fått är "Red Deer Cave people" utifrån den mat som lämningarna visar att de tillagat i grottan.

Andra forskare är dock skeptiska. Lars Werdelin, paleontolog på Naturhistoriska Riksmuseet, säger i en intervju i Vetenskapsradion att något sådant är så gott som omöjligt att utvärdera. Därtill finns det alldeles för få fossilfynd att jämföra med från samma område i östra Kina med samma tidsdatering som de nyupptäckta fynden. Det mest framträdande drag man funnit hos den människogrupp, som fossilfynden representerar, sägs vara att de haft platt ansikte och väldigt breda kinder, så kallad okbåge. Men detta är egenskaper som även finns hos nutida asiater. Enligt Werdelin är det uppenbart att fossilen i den nypublicerade artikeln rör sig om Homo sapiens. Han anser sig ha svårt att tro att man kan få de nypublicerade fynden till en ny människoart.

Ett viktigt påpekande från Werdelin är också att det inte står någonstans i originalartikeln att det verkligen skulle röra sig om en ny, numera utdöd, människoart. Den slutsatsen har mest stått i sidoartiklar som rapporterat utifrån denna. De kinesiska forskarna som publicerat artikeln har mest bara antytt att det kan röra sig om en ny art. De lutar mer åt att det handlar om en modern människogrupp med ovanligt många s.k. arkaiska eller ålderdomliga drag.

Fossil från människor med sådana blandade drag är nu ingenting nytt. Det har det gjorts en mångfald fynd av tidigare, både i Kina och flera andra platser. (Se Genesis nr 1 2008.) Men intresset att hitta en helt ny människoart, man tidigare inte känt till, är stort bland evolutionsforskarna. Och spekulationerna får lätt fart även om faktaunderlaget inte alltid är så stort.

Alla nutida folkslag klassificeras som en enda art, Homo sapiens. Som bekant finns det här en stor spridning ifråga om utseende, som exempelvis hud- och hårfärg och kroppens och skelettets uppbyggnad. Stora variationer kan ibland förekomma även i en avgränsad del av världen eller enstaka folkgrupper. Ett exempel på detta är en studie, som gjorts på ben från nordamerikanska indianer, av den amerikanske paleoantropologen och evolutionsforskaren Owen Lovejoy. Han säger själv om studien - "Denna amerikanska samling representerar onekligen en befolkning bestående av arten Homo sapiens. Ändå inkluderar den många ovanliga ben, som förmodligen skulle ha förts till en annan art, eller till och med ett eget släkte, om de hade upptäckts som enskilda fossil". (Reader J Missing Links, Collins 1981, sid 232, citerad av Ryan Jaroncyk på creation.com)

Frågan är om det någonsin funnits flera olika arter av människor, eller om det bara rör sig om olika folkgrupper eller raser, som utvecklat olika särdrag inom en ursprunglig, gemensam genpool. Aposteln Paulus säger i sitt berömda tal på Areopagen i Aten att Gud "har skapat människosläktets alla folk, från en enda stamfader, till att bosätta sig över hela jorden..." (Apg 17:26, 1917 års övers). "Red Deer Cave people" har sin givna plats i detta släkte.

Källor: PLoS ONE, PhysOrg.com, NewScientist och Vetenskapsradion

Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar! Fler händelser » Fler videor »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda någon gång per månad! (Ett nytt fönster öppnas då, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler frågor & Svar »
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Datering
# Historia
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk
Fler blogginlägg »