Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Jag har hört att det skulle finnas bakterier på Mars: hur har de hamnat där?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

Utförlig fråga

Jag har hört att det skulle finnas bakterier på Mars, så min fråga blir då: Finns det bakterier eller nån form av liv på andra planeter som man vet? Om det finns det, hur har de då hamnat där? Har de uppkommit genom evolution eller av sig själva eller har Gud skapat dem där eller på nåt annat sätt?

Utförligt svar

Ingen har någonsin visat att det finns bakterier på Mars. För något år sedan damp det ner en rymdsten från Mars med spår av något som kunde vara bakterier. Media gjorde en jättegrej av detta. När sedan forskarna dementerade och meddelade att det troligen inte var spår från bakterier var det inte en lika intressant nyhet. Få tidningar skrev om det, och resultatet blev att många idag lever i den felaktiga tron att man hittat liv på Mars.

Jag tror anledningen till att man haussar upp en sådan teori är att om evolutionsläran är sann så borde det finnas gott om liv i universum. Jorden är ju så liten och har det slumpat sig här så borde det slumpa sig på en massa andra ställen också. Hittar man liv någon annanstans blir det lite av en bekräftelse på att liv kan uppkomma av sig självt, som en slump utan tanke eller syfte.

Är man skapelsetroende kommer frågan i helt annan dager. Då är det inte fråga om sannolikheter utan om Skaparen ville ha liv på mer en ett ställe. Naturligtvis kan jag inte svara med säkerhet på denna fråga. Personligen tror jag dock att vi är ensamma i universum och att Gud skapat det med syfte att ge människan ett hem. Jag tror också det finns en orsak till att universum är så stort, men det skulle föra för långt att diskutera detta här.

Anders Gärdeborn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk