Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Däggdjur med dinosaurier

2 Sep 2010. Lästid: Ca 2 minuter.

Dinosaur National Monument är, som namnet anger, känt för sina rikliga och mycket välbevarade dinosauriefossil. Området ligger runt gränsen mellan Colorado och Utah i USA.

Mest känd är kanske den bergvägg helt fylld med dinosauriefossil, som byggts in i ett museum. Hela området är dock betydligt större än så, mestadels vandringsområden med vildmark.

Nu har forskarna gjort en ny, överraskande upptäckt inom området. Men nu gäller det inte någon ny dinosaurieart, utan hundratals små fossila fotavtryck från däggdjur. Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan har fotavtrycken daterats till ca 190 miljoner år. Enligt forskarna var området vid den tiden en ogästvänlig öken med några få växter. Att döma av fotavtrycken var däggdjuren väldigt små, och evolutionsforskarna tror att just detta gjort att de lyckats överleva i det karga området.

Hur de dinosaurier som levde i området lyckades överleva med endast några få växter framkommer dock inte i rapporteringen. Av fossilfynden finns flera dinosauriearter, som även enligt evolutionsforskarna var växtätare. Som regel tolkar evolutionsforskarna stora sandstenslager som tidigare ökenlandskap, där dinosaurierna sägs ha levat innan de på ett eller annat dog och blev till fossil i den torra ökensanden. (Ofta finns dock växtfossil inom samma område, vilka dock fått andra tidsdateringar enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan. Slutsatsen blir att det skilde flera miljoner år mellan dinosaurierna och deras föda. Undra på att de dog!)

Enligt skapelsetroende forskare vittnar såväl den stora mängden dinosauriefossil, som de stora sandstensformationer man funnit dem i, om en översvämningskatastrof av gigantiska mått. Enligt geologerna består de sedimentära lagren i Dinosaur National Monument av så kallat alluvialt material, det vill säga avlagringar av sand, lera och liknande material som avsatts i strömmande vatten. Även detta kan förklaras genom en översvämningskatastrof, då strömmande vatten och starka vågor fört med sig stora mängder sand och annat löst material.

Tillbaka till de fotspår från däggdjur som hittats i området, så blir de fossila fynden av däggdjur och dinosaurier som funnits under samma tidsperiod allt fler. De fotavtryck som hittats här i Dinosaur National Monument upptäcktes i en canyon i en avlägsen del av området. För den som har vägarna förbi är platsen där de hittats dock öppen för allmänheten.

Källor: PhysOrg, Smithsonian.com och Wikipedia

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk