Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video

Image license: Public domain

En platt jord?

17 Nov 2018. Lästid: Ca 4 minuter.

I slutet av förra året skrev vi lite grand om faktaresistens i nyhetsbrevet och på hemsidan. Det är väl bland det värsta man kan bli anklagad för. Möjligen i hård konkurrens med att bli stämplad som ”kreationist” ;). Sekulärhumanister sätter förstås likhetstecken mellan de två begreppen, eftersom man själva uppvisar tydliga symptom på att vara faktaresistenta när det gäller den vetenskapliga kritiken av centrala områden som livets ursprung och evolutionens mekanismer ;)

Vi som är ute och håller föredrag om skapelse och evolution möter frågor av alla de slag. Själv har jag varit ute och undervisat om de här sakerna sedan början av 1980-talet, det vill säga snart i 40 år, och har under den tiden fått frågor om det mesta. Vid ett par tillfällen de allra senaste åren har jag fått en fråga som förbryllat mig:

”Tror du att jorden är rund?”

Den första misstanken när jag fick den frågan första gången var om frågeställaren var en sekulärhumanist som läst för mycket Richard Dawkins eller nyligen varit i Uppsala och lyssnat på något anti-kreationistföredrag av professor Dan Larhammar, en av våra ivrigaste belackare. Föreställningen att kristna genom seklerna hävdat att jorden är platt är nämligen en faktoid som fabricerades1 under senare hälften av 1800-talet i avsikt att misskreditera kristendomen, och som våra kritiker älskar att referera till. Märkligt nog skedde det i samma skede av världshistorien som Darwins evolutionsteori slog igenom. En händelse som såg ut som en tanke?

Men åter till den där frågan. Jag märkte snart att personen som frågade mig inte alls försökte driva med mig. Det var en högst uppriktig person som hade lyssnat på ett antal Youtubeföredrag där man presenterade ”bevis” för att jorden skulle vara platt.

”Jorden är rund”, svarade jag.

Men jag kunde inte riktigt släppa den där märkliga frågan och satte mig därför en tid senare ner vid min dator och tittade igenom ett antal plattjordsvideor. Jag konstaterade snart att föredragshållarna verkligen ger sken av att vara säkra på sin sak – man drar sig inte ens för att kalla oss andra som låtit oss indoktrinerats till att tro på en bollformad jord för ett särskilt öknamn – ”rundjordare”. Ett symptom på videoproducenternas goda självförtroende!

Det skulle kunna vara så att kristna är aningen mer benägna att gå på sådant här än andra, i synnerhet eftersom det ofta refereras till bibelord (huvudsakligen från Bibelns poetiska böcker) som tolkas som bibliska argument för en platt jord. Bibelord appellerar ju till kristna tittare, medan de har rakt motsatt effekt på icke-kristna.

I händelse av att någon av nyhetsbrevets läsare likväl skulle sväva i osäkerhet om jordens geometri så rekommenderar vi CMI:s film ”No, the Earth is NOT flat”. Och den som har några timmar över och vill övertyga sitt barn kan göra egna jämförelser med hjälp av flygtidsdata, en plattjordskarta och en jordglob. Roberts Carter på CMI gjorde det tillsammans med sina barn. Vill du spara tid kan du läsa hans artikel här. (Tyvärr utan svenska översättningar).

Nog om plattjordsfenomenet. Hoppas att ingen av er behövde se filmen.

Men frågan är nog egentligen lite större än så här. När vi i fjol tog upp faran med konspirationsteorier i nyhetsbrevet var det en läsare som hörde av sig och uttryckte sina tvivel angående den moderna kosmologin. Det var inte så att personen i fråga hävdade att jorden var platt, men det fanns annat som vederbörande inte kände sig bekväm med. Jag fick aldrig riktigt klart för mig vad, men jag misstänker att det hade att göra med jordens placering i universum. Hur ska man som kristen ställa sig till frågan om geocentrism – Aristoteles och Ptolemaios antika föreställning att jorden var i centrum och att solen kretsade kring den i stället för tvärt om? Jag är vare sig fysiker eller astronom, men jag rekommenderar med största eftertryck: Lita på Galileo!

Sedan är det naturligtvis en öppen fråga om vår placering i universum i dess helhet. Det finns observationer av den så kallade rödförskjutningen som antyder att jorden, eller i varje fall vår egen galax Vintergatan, faktiskt befinner sig nära centrum av universum. Anders Gärdeborn tog upp det där i Genesis nr 2-2018. Men som sagt – det där är inte mitt specialistområde.

Jorden är rund som ett klot och kretsar kring solen. Vem vet – kanske befinner vi oss nära universums centrum. Men skulle vi inte göra det så är en sak klar som korvspad – vi är i centrum för Guds hjärta. Han älskade oss så gränslöst att Han sände sin Son för att vi skulle få evigt liv på en ny jord. Huruvida den blir platt eller inte – ja det återstår att se!

Noter

1 Ett av de få minnen jag har från undervisningen under min egen mellanstadietid var faktiskt min lärare när hon beskrev Christoffer Columbus upptäcktsfärd och hur urbota dumma prästerna var som ville hindra honom med argumentet att han skulle trilla över kanten med man och allt. Men fröken visste inte bättre, hon undervisade som hon blivit lärd. Det var inte förrän ett par decennier senare som sanningen om myten avslöjades (Russell, J.B., Inventing the Flat Earth, Praeger, New York, 1991). Sjöfarare, inklusive Columbus, och gemene man hade redan sedan greken Eratosthenes på 100-talet efter Kristus har man till och med haft rätt bra koll på hur stor den runda jorden var. Hans beräkning av jordens omkrets genom att mätning av solskuggans längd på två olika orter vid samma tidpunkt gav en noggrannhet som bara skiljde sig 3,5 % från det verkliga värdet (3 936 mil i stället för det korrekta värdet 4 000 mil).

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk