Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Ett nytt Burgess Shale

25 Oct 2010. Lästid: Ca 1 minuter.

I kanadensiska delen av Klippiga bergen har, vad forskarna kallar "ett nytt Burgess Shale" kommit i dagen. Det är ett internationellt forskarteam, där även svenska forskare deltog, som på en expedition hittade hundratals fossil i en glaciär i södra Kanada.

Burgess Shale

Burgess Shale har fått sitt namn efter Burgess Pass i närheten av fyndplatsen i British Columbia, Kanada.

Just fyndplatsen som sådan var en stor upptäckt i sig, då man tidigare inte trott att här skulle finnas några fossil. Även om platsen ligger i samma klippformation som Burgess Shale, är miljön helt annorlunda. Dateringen, enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan är ungefär densamma, drygt 500 miljoner år.

Åtta nya arter har klassificerats bland fossilen, som i sin helhet rör sig om bottenlevande havsdjur. Forskarna lyfter bland annat fram mycket välbevarade fossil av exempelvis brachiopoder, mollusker, svampdjur, trilobiter och andra kräftdjur. Fossilen representerar den typ av organismer som man kan förvänta sig att hitta längst ned i lagren vid en översvämningskatastrof. Att man hittar dem högt upp i Klippiga bergen förklaras av att havsbottnen pressades upp till höga bergskedjor vid slutet av, och strax efter Noas flod.

Fyndplatsen i Burgess Shale, som upptäcktes för ca 100 år, är känd för att innehålla mycket välbevarade marina fossil av mindre djur som exempelvis alger och maskar. Liknande fynd har gjorts i sydvästra Kina, den så kallade chengjiangfaunan, som daterats till ca 540 miljoner år. Enligt evolutionsteorin representerar fossilfynden den fauna som utvecklades tidigt i evolutionshistorien, under den tidsepok som fått namnet kambrium.

Källor: Geology och PhysOrg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk