Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Norsk-Svensk forskning pekar på intelligent design i våra celler

3 Oct 2020. Lästid: Ca 1 minuter.

Det är mycket osannolikt att de komplexa mekanismerna inuti levande celler har uppkommit av en slump. Det hävdar en norsk och en svensk professor, som använt sig av statistisk analys för att utmana evolutionsteorin. Nu har deras artikel publicerats i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Journal of Theoretical Biology. Så inleder tidningen Världen Idag, som först rapporterat om den nya forskningen.

Bakom studien står Steinar Thorvaldsen, professor i informationsvetenskap vid universitetet i Tromsø, samt Ola Hössjer, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. De argumenterar utifrån statistiska resonemang för att vi kan detektera sannolikheten för finjustering som ett fenomen i naturen. Med finjustering menar man att olika egenskaper i de biologiska systemen har precis rätt "inställningar" för att möjliggöra de komplexa strukturerna i vår biologi, och i förlängningen livet som helhet. De jämför detta med att vi skulle ha en uppsättning med hundratals vridreglage som alla är inställda i precis rätt läge för att biologin ska fungera. Skulle man justera bara en av reglagen det minsta utanför ett otroligt smalt intervall av värden, skulle biologin som vi känner den bryta ihop.

Författarna ser sitt arbete som en förlängning på teorin om icke-reducerbar komplexitet som tidigare förts fram inom intelligen design-området, av Michael Behe och William Dembski.

Vidareläsning

Redaktionen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk