Istidsfrön
En liten nejlik-liknande växt från Ryssland fick nyligen stora rubriker. Växten uppges vara av obestämd art, men har ändock begåvats med ett vetenskapligt artnamn: Silene stenophylla.
Det anmärkningsvärda med växten är att den framodlats ur frön som legat nedfrusna i den sibiriska permafrosten. Och de stora rubrikerna kommer av den datering som forskarna gjort av fröna - ca 30 000 år. Forskarna hittade frukter och frön av växten för några år sedan, då de undersökte djupfrysta ekorrbon nästan 40 meter under marken. Man har sedan låtit fruktvävnad gro och växa på ett sterilt näringsmedium, och har på så sätt fått växten att blomma och bilda fertila frön.
Några fossila rester av de ekorrar, som dessvärre inte fick äta av de insamlade matförråden, har forskarna ännu inte hittat. Men i lagren över ekorrbona har man hittat ben från flera större däggdjur som mammut, ullhårig noshörning, bisonoxe, häst och hjort.
Att de nedfrusna fröna bevarats så väl tror forskarna beror på att de frusit in snabbt och sedan aldrig tinat. Som vanligt ifrågasätts dock inte dateringsmetoderna. Med tanke på hur osäkra dessa visat sig vara finns det anledning att betvivla att den tid som fröna från Silene stenophylla legat nedfrysta verkligen rör sig om 30 000 år.
Men även om det rör sig om en betydligt kortare tid så är experimentet intressant. Den livskraft som finns i små oansenliga frön finns många tillfällen att förundra sig över, oavsett om de hittats djupfrysta i permafrosten eller köps färdiga fröpåsar på Granngården eller närmaste Ica-butik.
Källor: PNAS, PhysOrg, New Scientist och Nature
Flera bra artiklar om osäkra dateringsmetoder finns här på creation.com (sök på dating methods). Se även här en bit ner på denna sida av Mats Molén samt Mats Molén: Vårt ursprung, 2000, kap 3 sid 101-126.
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 8 Apr 2025, 00:00: Göran Schmidt hos RPG i Equmeniakyrkan, Sävedalen
- 9 Apr 2025, 00:00: Göran Schmidt: Föredrag vid Gymnasieskola
- 11 Apr 2025, 19:00: Göran Schmidt på ungdomssamling i Salem, Mullhyttan
- 12 May 2025, 00:00: Göran Schmidt hos YWAM Transform, Stockholm


Ett vanligt argument från evolutionister för att peka på att vi skulle vara släkt med aporna, är att v ...


Föredrag på årskonferensen i Kungsportkyrkan i Huskvarna i Oktober 2023. ...


I detta avsnitt samtalar vi med Henrik Mjörnell, sjuksköterska, pastor, sanningssökare och barnboksför ...
Frågor & Svar
- Varför kan man motivera mikroevolution och inte makroevolution, och var går gränsen?
- I böcker kan man hitta nästan kompletta utvecklingen för hästen. Vad säger ni om det?
- Om alla nu levande landdjur överlevde med arken, hur förklarar man den biogeografiska fördelningen?
- Varifrån kom allt vattnet i syndafloden som övertäckte det högsta berget Mount Everest med 15 alnar?
- Vart tog allt vatten vägen efter syndafloden?
