Lungfisken ingen "mellanform"
Världens största lungfisk har hittats i en låda i Nebraska, USA. Ja, nu var det inte hela fisken som hittades i lådan, utan enbart några fossila tänder. Direkt nyupptäckt var den inte heller, eftersom den skänktes redan 1940 till museet av en lokal innevånare i Nebraska, och placerades i en låda med fossila fisktänder.[fn]New Scientist[/fn]
Utifrån tändernas storlek har forskarna nu beräknat att själva fisken varit minst 4 meter lång. Det slår det förra rekordet som innehades av en fossil lungfisk från Afrika med en längd på 3,5 meter. De största nutida lungfiskarna blir bortåt 2 meter långa. Lungfiskar andas med både gälar och lungor och kan således överleva även i syrefattiga vatten. En grupp lungfiskar, de afrikanska salamanderlungfiskarna, kan även överleva torrperioder genom att gräva ned sig i marken. På larvstadiet andas dock lungfisken enbart genom gälar.

Världens största lungfisk har hittats i en låda i Nebraska. På bilden en modern lungfisk från Australien.
Såväl mångfalden som den geografiska spridningen av lungfiskar var betydligt större i det förgångna. Forskarna har klassificerat över 40 släkten, men endast sex arter finns kvar i våra dagar. Fyra av dessa arter finns i Afrika, en i Sydamerika och en i Australien. Fossil från lungfiskar har däremot hittats på vitt spridda platser runt hela jorden.
De "äldsta" lungfisk-fossilen har hittats i devonlager, daterade till bortåt 400 miljoner år, enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan. (De fossila fisktänder som nu hittats i lådan i Nebraska dateras till ca 100 - 160 miljoner år.) Fossil från drygt hälften av alla kända lungfisksläkten har hittats i devonlagren. Enligt Nationalencyklopedin liknade ett av dessa släkten i allt väsentligt den art som nu lever i Australien.[fn]Nationalencyklopedin[/fn] Denna art uppges i uppslagsverken vara den enda överlevande släktingen av den grupp lungfiskar (Ceratodotus), till vilken även Nebraska-lungfisken hör.[fn]Wikipedia[/fn] [fn]Wikipedia[/fn] Den nutida arten blir dock "bara" ca 1,5 meter lång.
Den australiska lungfisken uppmärksammades för några år sedan i en forskningsstudie som visar på dess överraskande goda syn. Studien visar att den australiska lungfisken bär på gener med fem olika former av synpigment, där vi som människor enbart har tre.[fn]PhysOrg.com[/fn] Nutida arter som liknar de forntida, särskilt dem med en mycket hög datering, beskrivs ofta som "primitiva". Den omdelbara tanken blir lätt att det rör sig om något enkelt och tämligen outvecklat, vilket oftast - om inte alltid - är långt ifrån fallet. Beträffande den australiska lungfisken, som beskrivs som primitiv på grund av likheten med släktet från devon, gäller knappast det epitetet. Det visar inte minst syn-studien.
Enligt Wikipedia härstammar alla kräldjur, fåglar och däggdjur från en lungfiskart som för 365 miljoner år sedan "blev av med behovet att leva en del av sitt liv under vatten".[fn]Wikipedia[/fn] I Djurens värld - ett lite äldre uppslagsverk tryckt 1973 - skriver man att lungfiskar betraktades som mellanstadier mellan fiskar och groddjur, sedan lungor upptäckts även hos fiskar. Man påpekar sedan att denna föreställning fortfarande spelar en viss roll. Men att upptäckten av lungor hos andra fiskar, samt andra drag i lungfiskarnas uppbyggnad "gör det osannolikt att de spelat någon roll för fyrfotadjurens uppkomst", allt enligt Djurens värld.[fn]Djurens värld, Förlagshuset Nordens Boktryckeri 1973[/fn] (Detta leder till frågan vilket uppslagsverk som egentligen är modernast.)
Förhoppningsvis är det så bland dagens forskare att man övergivit tanken på lungfisken som en slags mellanform (den finns tyvärr kvar inom många populära media), utan ser den som en fisk bland andra fiskar.
Då fisklarverna endast andas genom gälar får vi också hoppas att dessa har tillgång till syrerikt vatten så att de få arter som finns kvar idag får chansen att överleva.
Källor:

Missa inte vår podd:

Kommande händelser
- 28 Jun 2022, 19:00: Bli involverad! Online-möte om Genesis verksamhet
- 3 Sep 2022, 00:00: Göran Schmidt föreläser i Pingstförsamlingen i Tollarp
- 4 Sep 2022, 11:00: Göran Schmidt föreläser i Pingstförsamlingen i Tollarp (kl 11) och Pingstförsamlingen i Kristianstad (kl 17)
- 24 Sep 2022, 00:00: Temadag med Göran Schmidt i Byske fria församling
- 9 Oct 2022, 10:00: Göran Schmidt föreläser i EFS Alingsås kl 10 (gudstjänst), 12 och 13
![Thumbnail for video: Varför är en kreationistiskt perspektiv så avgörande? - Anders Gerdmar [på engelska med svenska undertexter]](https://img.youtube.com/vi/v14LufVpb6o/mqdefault.jpg)

Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...


Femte delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ulf@kristentv.se ...


Del 2 i en videoserie i fem delar med Anders Gärdeborn, med namn "24 myter om evolutionen".A Se hela s ...
Genesis Nyhetsbrev
Frågor & Svar
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Att växter dör och bryts ner, att djur äts upp av andra djur osv: Hur går det ihop med Edens paradis? Skapade Gud dessa ekologiska samband?
- Finns det hemliga koder i Bibeln?
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?
- Hur kunde Mount Everest vara täckt av vatten?
Senaste blogginlägg
- Den mörka materian
- Livet på Mars
- Bibelns ljus i ateismens mörker
- Det hebreiska ordet YOM betyder en vanlig 24-timmarsdag i 1 Mosebok
- Evolution är en myt
- Är Big Bang-teorin falsifierad? (Reviderad)