Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Några reflektioner kring dödshjälp och självmord

28 Aug 2020. Lästid: Ca 2 minuter.

Kanske noterade du att frågan om dödshjälp aktualiserades under sommaren? Det skedde när läkaren Staffan Bergström, ordförande i den svenska dödshjälpsorganisationen ”Rätten till en värdig död”, gick ut och meddelade att han gett en patient en dödlig dos av sömnmedel. Naturligtvis inte bara för att uppfylla den ALS-sjuke mannens önskan att dö, utan minst lika mycket för att väcka opinion till förmån för dödshjälp.

Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet reagerade snabbt med en artikel i Svenska Dagbladet 17 juli med rubriken ”Bergström öppnar för moraliskt vilda västern”. Läs den! Den 3 september kl 20:15 är det också premiär för filmen ”Livsfarliga lagar” (eng.: Fatal Flaws) som man presenterar i samarbete med Himlen TV7. Se trailern här.

Visst är det en aning makabert i en tid när andelen unga människor med självmordstankar ökar dramatiskt i vårt samhälle.

Har det här någon koppling till skapelsefrågan kanske någon undrar. Om! Är det inte självklart att det spelar en ”viss” roll för hur en ung människa ser på sitt liv och sin framtid om hon tror att hon är en oplanerad tillfällighet i ett kallt och meningslöst universum, gentemot om hon är förvissad om att hon är formad med avsikt av en kärleksfull Gud med en plan och ett stort och viktigt uppdrag för sitt liv?

Vårt svenska Skolverk är väl införstått med denna skillnad, men man reflekterar inte över om det kan ha någonting med våra elevers psykiska hälsotillstånd att göra, utan bekymrar sig bara över att emotionella hinder som skapelsetro kan försvåra för eleverna att förstå evolutionen. Man skriver:

”Ett exempel på ett sådant emotionellt hinder kan vara tron på en god gud som gett människor en odödlig själ som lever vidare efter att personen har dött. Om detta ställs mot en världsbild där mänskligheten kan framstå som ett obetydligt fenomen i ett likgiltigt universum, så kan detta försvåra accepterandet av evolutionsteorin.”

(https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskning/utmaningar-for-undervisning-och-larande-inom-evolution)

Det här handlar om stora och viktiga frågor som i högsta grad är kopplade till sanningen om vårt ursprung. Det är därför föreningen Genesis behövs på 2020 talet!

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk