Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro

Kan Gud skapa en så tung sten att inte ens han själv orkar lyfta den?

6 Apr 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Utförlig fråga

Om Gud är allsmäktig, kan han då skapa en så stor sten att han inte själv kan lyfta den? Och om han kan det, då är han inte allsmäktig eftersom han inte kan lyfta den.

Sammanfattning

Uttrycket "en sten så stor att ingen kan lyfta den" är i själva verket ett nonsens-uttryck eftersom en sten har en viss utsträckning i rummet och en viss tyngd, och som därför alltid kan lyftas (förutsatt att man är tillräckligt stark). Därför är det nonsens att prata om en "olyftbar sten" på liknande sätt som det är nonsens att prata om "fyrkantiga trianglar". Argumentet" är alltså inte ett argument mot Gud eller hans allsmäktighet, utan bara en lek med ord och en logisk motsägelse.

Utförligt svar

Om man blir ombedd att rita en fyrkantig triangel, hur svarar man på det? Tar fram pennan och ritar en? Nej, alla uppfattar att en begäran om att rita en fyrkantig triangel är nonsens och en orimlighet eftersom en triangel per definition har tre sidor, inte fyra.

Att du inte kan rita en "fyrkantig triangel" säger alltså inget om din förmåga att rita trianglar (eller fyrkanter), eftersom "fyrkantig triangel" är ett nonsens-uttryck som skapats genom att sätta ihop två ord på ett orimligt sätt.

På liknande sätt är det med "en sten som så stor att ingen kan lyfta den". Det är kort sagt ett nonsens-uttryck eftersom en sten per definition är ett föremål som har en viss utsträckning i rummet, samt en viss tyngd, och som därför alltså alltid kan lyftas (förutsatt att man är tillräckligt stark). Att prata om en "olyftbar sten" är därför lika mycket nonsens som en "fyrkantig triangel".

Att använda ett nonsensuttryck som "argument" är alltså inte ett argument mot Gud eller hans allsmäktighet, utan endast en lek med ord. Ordleken är i sig själv alltså en logisk motsägelse, som i sig är ganska rolig men det är ogiltigt som argument.

Men måste inte en allsmäktig Gud kunna göra även det logiskt omöjliga? Nej, detta är en grov missuppfattning. Och den klassiska kristna definitionen av "allsmäktighet" (som bl.a. Thomas av Aquina var inne på redan på 1200-talet) säger att Gud kan åstadkomma allt som kan åstadkommas med kraft, och Gud har all kraft.

Även logiken i sig är en del av Guds eviga väsen, i likhet med t.ex. Guds kärlek eller godhet (Dvs logik, godhet m.m. är inte "skapade av Gud" utan är en del av Guds natur.). Gud kan därför på grund av sitt eget väsen inte synda, inte sluta älska, inte sluta leva och inte heller ljuga. Gud kan på liknande sätt inte heller göra fyrkantiga trianglar eller olyftbara stenar.

Se även Stefan Gustavssons diskussion om "argumentet" i boken Kristen på goda grunder

Kategorier: #Gud, #Logik
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk