Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video

Nytt år och nya möjligheter

6 Jan 2018. Lästid: Ca 2 minuter.

Visst är det något visst med nyårsaftnar och nya år!

Troligen är det nedärvt hos oss människor, det där behovet av att få lägga någonting gammalt och slitet bakom oss och gå in i någonting helt nytt och oskrivet, med förnyade förhoppningar och nya föresatser.

Låt oss drömma ett par minuter så här i början av 2018.

Tänk om vi kunde göra ett globalt experiment. Att vi alla fattar ett beslut att för en enda dag göra som Jesus föreslog i bergspredikan:

"Allt vad ni vill att människorna ska göra för er,
det ska ni också göra för dem."

(Matt 7:12)

Visst vore det fantastiskt!

Tanken svindlar när man fantiserar en stund över konsekvenserna: Den dagen skulle ingen behöva låsa sin dörr. Den sommarnatten skulle ingen ung kvinna behöva fundera två gånger över om hon skulle ta och promenera hem genom stan i stället för att ta bussen. – "Glömde visst plånboken på Mc Donalds – får väl hämta den i morgon". Försvaret skulle få en ledig dag. Polisen likaså. I hemmen skulle man till omväxling kramas och säga vänliga saker till varandra i stället för de där ständiga rollspelen och ställningskrigen. Man skulle kunna köpa den där begagnade bilen på nätet utan att ha ett dugg ont i magen. Antalet jourhavande läkare på akutmottagningarna skulle kunna halveras...
- Nej, förresten, man kan ju inte dela en enda person, för då har man ju ingen läkare alls! ;)

Den dagen kom vi leende och smått omtumlade hem från jobbet efter att ha fått så många värmande kommentarer och ömhetsbetygelser på en och samma dag. Men framför allt djupt tillfredsställda av att ha fått vara andra till hjälp och uppmuntran.

Den dagen skulle förmodligen inte förbli en ensam dag. Den skulle ge så mycket mersmak att vårt projekt snart skulle permanentas med allt vad det skulle innebära: Försäkringspremierna skulle sjunka till en bråkdel, maten bli giftfri, skolornas anti-mobbningplaner förpassas till pappersåtervinningen. Gränserna öppnas. Sönderbombade städer byggas upp. Skolor och arbetsplatser, stad och landsbygd fyllas av framtidstro, kreativitet, skratt och glada röster. Nya livsmönster. En ny livsstil. En ny folkrörelse. Nya samhällen. En ny värld.

Men vänta nu - arbetslöshet? Jodå, i vissa sektorer naturligtvis. Inledningsvis. Men snart skulle resurser frigöras till skola, vård och omsorg. Till kultur och ideella verksamheter. Till internationellt biståndsarbete. Till allt gott som kan nämnas.

Guds rike.

En utopi?

Nejdå, det är bara en tidsfråga!

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk