Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Om gamla skor

20 Jul 2010. Lästid: Ca 2 minuter.

Vad som sägs vara världens äldsta lädersko har hittats i Armenien. Tillsammans med andra föremål som hittats i en grotta, nära gränsen till Azerbajdzjan, har skon daterats till ca 5 500 år.[fn]PLoS ONE[/fn] [fn]ScienceNews[/fn] [fn]PhysOrg.com[/fn].

Skon, som tillverkats i ett stycke kohud, är i mycket bra skick. Till och med de långa skosnörena, från skons spets och uppåt, finns kvar. Skon är dessutom fylld med gräs, som daterats till samma tidsperiod. Forskarna funderar över om det kanske kan vara dåtidens skoblock, som sätts in för att bibehålla formen på skon.

Dateringen är något äldre än den hos de skor som Ötzi, den så kallade "ismannen" bar. En tjeckisk professor i skoteknologi lät för några år sedan återskapa Ötzis skor, för att sedan låta testa dem på på långvandringar, upp till det pass i Alperna där han hittades. [fn]Science 2003 vol 301 sid 43[/fn] Förutom vattenhärdigheten visade det sig då att Ötzis skor i mångt och mycket fungerade bättre för sådana långvandringar än moderna vandringskängor. Bland annat hade de en mjuk höstoppning, som fördelade pressen på foten och motverkade skoskav. (Se Genesis nr 1 2004.)

Även i Israel har man hittat sandaler, tillverkade av kohud, som tros vara lika gamla som den i Armenien. Men här har man ännu ingen säker datering. En ännu äldre datering runt 7000 - 9000 år, har några sandaler från en grotta i Missouri i USA fått. Men här är forskarna osäkra på materialet, men tror att de möjligen kan vara tillverkade av läder.

Många arkeologiska fynd av skor har gjorts med senare dateringar än här. Men man har även gjort fossilfynd som tyder på att människan använt skor på ett tidigt stadium. Kanske att den äldsta dateringen i den vägen kommer från Tianyuan-grottan utanför Beijing i Kina. Här har man hittat fossil, som daterats till ca 40 000 år, där tåbenens utformning visar att dessa formats av skorna.[fn]Journal of Archaeological Science 2008 vol 35 sid 1928-1933[/fn]

Dateringen och hur man kommit fram till den kan som vanligt diskuteras. Här kan vi nöja oss med att konstatera att den tidiga människan var intelligent nog att tillverka de skor hon behövde på sina vandringar ut över världen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk