Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Ställ frågor till din lärobok

28 Feb 2011. Lästid: Ca 3 minuter.

Tidningen Genesis kommer våren 2006 ut med ett specialnummer som är riktat till ungdomar och elever. Här finns några kritiska frågor till din lärobok. Du kan använda frågorna för att själv "tänka till", eller som hjälp för frågor du vill ställa till din lärare.

Bidra gärna med fler frågor. Maila dem till webmaster@genesis.nu!

Frågor till boken Biologi Spektrum, för högstadiet (1995/2001) insänt av Emil Molén

  1. Varför skriver de i boken som om man vet allt om evolution? Är det en form av hjärntvätt? (Man kan ju inte veta allt om forntiden, även om man skulle vilja veta det.)
  2. Varför frågar boken om jag liknar en morot? Kan de likheter som finns bero på att vi har samma Skapare och att vi måste ha likheter för att kunna leva tillsammans? Vem har bestämt att det måste bero på att vi utvecklats från samma förfader? (Sid 14, 1995)
  3. Varför säger boken att sporväxterna är äldre än dinosaurierna? I boken utgår man från att djuren och växterna uppkommer när man hittar dem som fossil. Varifrån kommer denna ologiska tanke? Vi ser inte hur djur eller växter uppkommer - det vi ser i fossilen är ju i vilken ordning djur och växter dött och begravts! Varför kan man inte beskriva just det man ser, dvs död och inte uppkomst? (Sid 52 i 1995 års upplaga - men man lär ut detta på samma sätt i nästan alla läroböcker.)
  4. Gotland bildades av korallrev för flera hundra miljoner år sedan i ett hav som var mycket varmare än idag.Hur kan de säga så? De vet ju inte nå't så'nt. (Sid 71/72)Varför har inte korallerna ruttnat bort och lösts upp, om de begravts sakta? Och varför ligger korallerna inte i korallrev utan är oftast enstaka fossil inbäddade i lera eller kalk, men ibland i "högar" av transporterade och söndertrasade fossil/rev?

    Man brukar förklara varför Gotland har varit varmare, genom att säga att kontinenterna drivit. Man säger då att Gotland har legat vid ekvatorn. Men - hur kan man förklara fossil från subtropiska regnskogar på t ex Grönland, Alaska, och Antarktis, som begravts på nästan exakt samma som där dessa platser ligger idag (det kanske skiljer några tiotals mil) - även om man tror att kontinenterna drivit? (Det finns många fler problem - om dateringar och kontineltaldrift - vi hänvisar till frågor och svar på Genesis hemsida för detta.)

  5. Det står att bläckfiskar har små skalrester under huden. Har dom haft skal eller? (Sid 77/78) (Svaret på frågan följer direkt här!)En del nutida bläckfiskar har innerskal - t ex Sepia officinalis. Se här för bilder! En del har yttre skal, t ex Nautilus - och den har vi t o m på skapelsemuseet i Umeå. Se här för bilder!Många andra bläckfiskar hade skal - t ex ortoceratiter, men de har dött ut. På fossilen ser man ju före det mesta bara skalen. Det är således förmodligen inte "skalrester" hos nutida bläckfiskar, utan bara andra sorters bläckfiskar.

Motsägelser i Geografi Kompakt? insänt av Johan Holmgren

På sid 21 i min geografibok står det att alla berg på jorden skulle nötas ner till en jämn slätt, och det skulle ta ca 20 miljoner år. På sid 19 i samma bok står det att Skandinaviska fjällkedjan är 400 miljoner gammal. Skandinaviska fjällkedjan är uppenbarligen ingen jämn slätt, och detsamma gäller många andra bergskedjor som anses vara äldre än 20 miljoner år gamla. Det är en verklig motsägelse det!

Kommentar: Äntligen har man med lite fakta från den vetenskapliga facklitteraturen i läroböckerna. Men, åldern 20 miljoner år gäller ENDAST om det aldrig någonsin varit någon katastrof på jorden. I händelse av en katastrof, även en sådan "långsam katastrof" som istiden, blir det mycket lägre ålder.

Kategorier: #Läromedel, #Skolan
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk