Talande tystnad
Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han skapat
Hela skapelsen vittnar om Guds härlighet, oändliga intelligens, storhet och makt. Man kan tycka att vi som kristenhet borde vara ivriga att belysa skapelsens ”mirakel” ur tusen perspektiv för att ära Skaparen och påminna vår omvärld om hur underbar Han är.
Men det är anmärkningsvärt tyst från våra predikstolar och det är glest mellan skapelsetroböckerna hos de kristna bokhandlarna. Och vårt magasin – ja vi har försökt att få flera stora kristna bokhandlar att återförsälja Genesis, men utan resultat. Kanske kan du som läser det här nyhetsbrevet medverka till att förändra den situationen genom att fråga efter det. Gör gärna det nästa gång du går in i din bokhandel!
I somras gjorde jag och min fru det årliga besöket på Hönökonferensen i Göteborgs norra skärgård. En sväng in i boktältet hör alltid till, det är intressant att skaffa sig en uppfattning om vad som rör sig i den kristna tanke- och kulturvärlden. Efter årets besök var det framför allt ett intryck som dröjde sig kvar – den totala frånvaron av litteratur på skapelsetemat. Vissa år har bokutbudet innehållit skapelserelaterad litteratur, men alltför ofta varit ensidigt präglats av författare som Stefan Edman och Francis Collins, bröder som torgför en evolutionär syn på skapelsen. Frågan är väl om det är bättre eller sämre? Det är faktiskt inte helt enkelt att svara på.
Men det är inte bara hos bokhandlaren det är tyst på skapelsefronten. Det gäller även från våra predikstolar, med undantag, möjligen, från några referenser till vit- och blåsippor anslutning till pingsthelgens gudstjänster. En av orsakerna till tystnaden i båda sammanhangen är troligtvis kreationist-fobi. Att skriva eller predika om skapelsen kan innebära att man riskerar att få en sådan stämpel, vilket vi alla ”vet” är något mycket fult. Enda möjligheten för en författare eller förkunnare att undvika en sådan stämpel är att bedyra att man tror att Gud skapade genom evolutionen. Genom att offra Bibeltroheten på den politiska korrekthetens altare hoppas man undvika att komma på kant med Naturvetenskapen. Skapelsefrågan har därför i många sammanhang blivit som den där ökända elefanten i rummet.
En mytologiserad berättelse om skapelsen, en historisk Adam och ett historiskt syndafall gör att Jesu försoningsdöd också får ett mytologiskt skimmer över sig. Spelar det någon praktisk roll? Det vet vi faktiskt inte, men risken finns, och det finns ingen anledning att ta den, i synnerhet inte när vi evolutionskritiker och skapelseföreträdare har den naturvetenskapliga evidensen helt på vår sida.
En annan, ganska given förklaring till tystnaden, är att det i dagsläget är ganska ont om nyare bra och lättläst skapelselitteratur på svenska. Här skulle vi behöva rycka upp oss och mobilisera både författare och översättare för att råda bot på den saken, och dessutom övertyga bokförläggare om behovet.
Det finns dessbättre undantag. Ett av dem är Sjöbergs förlag som till våren kommer att ge ut en skapelsetroantologi med författare inom ett brett fält av områden som alla berör skapelsefrågan och där flera av oss i föreningen är engagerade som författare. Det blir en bok som är avsedd som ett stödmaterial för elever, studenter och en bred allmänhet. Målsättningen är att den ska kunna läsas med behållning av människor alltifrån högstadieåldern och uppåt.
Vi får väl se om den finns med i konferenstältet nästa sommar.
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 17 Oct 2024, 12:00: Nordic Creation Research Conference 2024: "A creationist perspective on the origin of diversity in biological life"
- 18 Oct 2024, 18:00: Genesis Årskonferens / Skapelsekonferens 2024
Del 3 i en föredragsserie med Anders Gärdeborn, tidigare ordförande samt talesman för föreningen. Visa ...
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Elfte delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ulf@kristentv.se ...
Frågor & Svar
- Om alla nu levande landdjur överlevde med arken, hur förklarar man den biogeografiska fördelningen?
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Hur fungerar kol-14-metoden?
- Guds söner, Nefilim och jättarna - Vilka var dom?
- Hur kunde Mount Everest vara täckt av vatten?