Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Video

Attribution: ESA/Hubble. Image licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Universum kan vara yngre än vi trott - eller äldre

28 Feb 2021. Lästid: Ca 2 minuter.

Denna klargörande artikelrubrik från tidningen Ny Teknik har ett par år på nacken. Vi blev uppmärksammade på den häromdagen då av en av våra läsare och medarbetare tipsade om den. Av artikeln framgår det att nya mätningar av den så kallade Hubblekonstanten har gett ett förvånande resultat. Denna fysikaliska konstant utgör ett mått på hur snabbt vårt universum expanderar, och ju lägre värde konstanten är desto långsammare sker expansionen och ju längre tid har gått sedan den ”stora smällen” och vice versa. Det värde på konstanten som finns i våra fysiktabeller har länge varit kring 70, men nu har forskarna gjort mätningar som visar på att värdet snarare tycks ligga på 82,4. Vad innebär då detta? Jo, att i ett endaste huj blev vårt universum nästan två och en halv miljarder år yngre! Var ska detta sluta?

Men forskarna reserverar sig. Artikelförfattaren tillägger:

”Institutet påpekar dock att det finns utrymme för stora felmarginaler i studien … universum skulle rent av kunna visa sig vara äldre än man har trott.”

Naturligtvis är det ingenting konstigt i sig att uppskattningar av naturkonstanter kan ändras över tid. Det man däremot med rätta kan ha invändningar emot är den säkerhet med vilken våra naturvetare många gånger uttalar sig om världens och livets historia. Den som söker fakta om universums ålder och därför går in på till exempel Wikipedia kan läsa följande:

Universums ålder är enligt ett naturvetenskapligt sätt att se, den tid som förflutit sedan big bang. De senaste mätningarna med Planckteleskopet, från 2013, ger vid handen att universum är 13,798±0,037 miljarder år gammalt, enligt standardmodellen för kosmologin, Lambda-CDM-modellen. Mätresultatets osäkerhet på 74 miljoner år har erhållits genom konsensus mellan ett antal större vetenskapliga projekt som påverkar bedömningen av Planckteleskopets mätningar, till exempel beträffande den kosmiska bakgrundsstrålningen,”

Visst låter det trovärdigt med så många siffror i åldersangivelsen?!

Något motsvarande gäller för övrigt för dateringen av jordens ålder. Anders Gärdeborn skrev för några år sedan följande i sin bok Intelligent skapelsetro:

”Den [jordens ålder] anges till 4,55±0,07 miljarder år, och har så gjorts sedan 1956 då Claire Patterson först beräknade den från meteoriters ålder. Vetenskapliga resultat modifieras, justeras och anpassas kontinuerligt till nya fynd. En siffra som i princip inte varierat någonting under de senaste 50 åren måste vara mytologisk, inte vetenskaplig. … Den rigida evolutionistiska åldern för jorden har dock varit oantastlig och opåverkad av alla de nya data som framkommit sedan 1956. Detta är utmärkande för legender – inte för empirisk vetenskap.”

Tänk på det nästa gång du hör tvärsäkra naturvetare uttala sig om universums och livets historia!

Redaktionen
Kategorier: #Universums ålder
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19