Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

En AI-genererad bild arken uppe i Araratbergen, skapad med DALL-E 3.

Nyhetsflash: Noas ark hittad! Eller är den det?

11 Nov 2023. Lästid: Ca 3 minuter.

Kanske fångade en rubrik som denna ditt öga nyligen: "Arkeologer tror att de kan ha hittat den riktiga Noaks ark." [I Sverige har Tidningen Dagen skrivit om saken bl.a. / reds anm.] Tanken på att upptäcka resterna av Noaks ark är mycket spännande - verkligen en rubrikvärdig nyhet! Det skulle vara den största arkeologiska upptäckten i vår tid om det var så. Men bör kristna framhäva detta som ett bevis på sanningen i Första Moseboken?

Tja, låt oss först titta på vad forskarna från tre universitet i Turkiet och USA påstår sig ha hittat vid Durupinar-formationen i Araratbergen. Nyhetsrapporter berättar att efter att ha tillbringat ett år med att analysera sten och jord på platsen,

Tror forskarna nu att de har hittat bevis på mänsklig aktivitet nära den båtformade formationen i bergen från mellan 5500 och 3000 f.Kr.

Dessa "bevis på mänsklig aktivitet" inkluderar "lerhaltiga material, marina material och skaldjur", daterade till mellan 3 000 och 5 000 år sedan (den globala översvämningen som beskrivs i Första Moseboken var för 4 350 år sedan). Efter att ha lyft fram vad studien avslöjade konstaterar forskarna:

Med dateringen är det inte möjligt att säga att skeppet är här. . . . Vi måste arbeta under lång tid för att avslöja detta.

Så (trots rubrikerna!) hävdar forskarna inte att de har hittat resterna av Noaks ark. De tror helt enkelt att de har hittat bevis på mänsklig aktivitet på en plats som har marknadsförts som en potentiell strandningsplats för arken under många år (som vi [AiG, extern länk] har noterat tidigare verkar den "båtformade" formationen som gör denna plats så populär bara vara en naturlig formation). Så var det där arken landade? Vi vet fortfarande inte!

Det är värt att notera att den populärvetenskapliga författaren skriver följande efter att ha beskrivit den nya studien,

Mänsklig aktivitet bevisar dock inte ett bibliskt konto. . . . Trots hajpen har arkeologer under årens lopp konsekvent bekräftat att formationen är naturlig, inte resultatet av ett förstenat skeppsvrak, och att det inte finns några geologiska uppgifter om en global översvämning som den som beskrivs i religiösa texter. (fetstilsmarkering tillagd)

Men vad hittar vi? Jo, vi hittar miljarder döda saker, begravda i stenlager, som har lagts ner av vatten över hela jorden. Vi hittar stenlager som sträcker sig över stora avstånd eller lager som böjts medan de fortfarande var mjuka. Vi hittar fossila kyrkogårdar där land- och havsdjur ligger begravda i en enda röra. Vi hittar kilometervis av sediment som avsatts av vatten. Med andra ord hittar vi exakt vad vi skulle förvänta oss geologiskt om det verkligen fanns en global översvämning!

Ja, det finns ett geologiska bevis på den globala översvämningen på Noas tid, men tyvärr förkastar de flesta geologer det de har framför sig eftersom de utgår från miljontals år av långsamma, gradvisa processer.

Så, har Noas ark hittats? Nej, men studien är intressant och i takt med att forskningen fortsätter kommer vi att hålla ett öga på resultaten. Men förändrar detta på något sätt vad vi tror om Bibeln? Inte alls. Guds ord är sant, oavsett om Noaks ark någonsin hittas eller inte. Och om människor vill ha bevis för den globala översvämningen behöver de inte arken - stenarna (särskilt fossila lager) ropar bokstavligen efter sanningen i Guds ord!

Ken Ham
Grundare och ledare av Amerikanska Answers in Genesis, Skapelsemuseet Creation Museum och ark-museet Ark Encounter
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk