Vänj den unge ...
”Vänj den unge vid den väg han ska vandra, så viker han inte av från den när han blir gammal”
Ord 22:6 (SFB15)
Den här versen – troligtvis nedtecknad av kung Salomo för tre tusen år sedan – uttrycker ett par grundläggande sanningar.
För det första att vi som föräldrar och vuxna måste vandra rätta vägar om vi ska kunna förvänta oss att nästa generation ska göra det.
För det andra att unga människor befinner sig i ett särskilt viktigt och formbart skede av livet. Det är då grunden läggs för livsbygget. Med sunda och goda vanor och värderingar som grund bidrar vuxengenerationen till att minska risken för att liv och drömmar går i kras hos nästa generation, vilket i förlängningen drabbar såväl deras, kommande och vår egen generation.
Självklart finns det ingen tvingande lagbundenhet i detta. Människor kan växa upp under de värsta tänkbara omständigheter och ändå välja att gå mot strömmen och bygga goda liv och relationer. Och tvärt om.
Principen står ändå kvar – barndomsårens erfarenheter har en avgörande betydelse för hur det fortsatta livet kommer att gestalta sig. Det är ingen hemlighet att det är därför som företrädare för politiska system är ytterst angelägna om att ta över barnens fostran från tidiga åldrar, för att ”skydda dem” från föräldrars religiösa och reaktionära inflytande och fylla dem med ”rätt” människo- och samhällssyn. Allt naturligtvis under goda förespeglingar av att forma dem till solidariska och ansvarstagande samhällsmedborgare oavsett social bakgrund.
Det låter så bra. Och det finns givetvis fall när det också kan vara det.
Men myntet har en baksida. Formellt heter det att skolan är politiskt och religiöst neutral. Vi vet att så inte är fallet. Och då talar vi inte om religiösa friskolor. I den icke-konfessionella skolvärlden, vanliga kommunala skolor, är våra barn utsatta för en religiös och ideologisk indoktrinering. Naturalismen, materialismen, föreställningen att världens skapelse och livets mångfald blivit till utan någon Gud, inpräntas i våra unga under täckmanteln av ”den naturvetenskapliga världsbilden” och evolutionsteorin lärs ut som om den vore ett bevisat faktum.
Bara den som lärt sig att evolutionsteorin inte är något man får lov att ifrågasätta kan komma till en sådan slutsats. Om du prenumererar på vårt nyhetsbrevet och inte prenumererar på tidningen, så måste du skaffa årets nr 1 av tidningen, där vi visade på evolutionsteorins allvarliga brister. Det kommer vi oförtröttligt att fortsätta med – och då inte bara argumentera utifrån evolutionsteorins svagheter, utan framför allt göra det med fokus på den positiva evidensen för Skaparen – Bibelns Gud!
Kort sagt – prenumerera!
Se även
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 17 Oct 2024, 12:00: Nordic Creation Research Conference 2024: "A creationist perspective on the origin of diversity in biological life"
- 18 Oct 2024, 18:00: Genesis Årskonferens / Skapelsekonferens 2024
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Del 1 i en föredragsserie med Anders Gärdeborn, tidigare ordförande samt talesman för föreningen. Visa ...
Föredrag med Mats Molén på Skapelsekonferens 2018 i Östersund. ...
Frågor & Svar
- Tror ni att bara ni har rätt och alla andra har fel?
- Hur förklarar skapelsemodellen varifrån olja kommer?
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Om det skulle bevisas med 100% säkerhet t.ex. att jorden är mycket äldre än 10000 år, skulle ni ändå hålla fast vid att den inte är det?
- Hur kan Bibeln säga att regnbågen blev till först efter Noas flod?