Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

"Äldsta" trädklättraren

1 Jul 2010. Lästid: Ca 1 minuter.

I Ryssland har forskarna hittat över ett dussin, mycket välbevarade fossila skelett av ett ryggradsdjur. Alla skeletten, tillsammans med flera skallar, låg tillsammans i ett enda stort block av röd lerskiffer. Skeletten var från både vuxna och unga individer. Getmanovi suminia lyder det vetenskapliga namnet.

Av skelettens utseende att döma drar forskarna slutsatsen att djuret levde sitt liv i träden. Det hade exempelvis en gripsvans och fingrar som tycks anpassade att gripa runt grenar. Med en datering på 260 miljoner år ser evolutionsforskarna det halvmeterlånga djuret som den första representanten för trädklättrande ryggradsdjur. (Nu var det inte djuret själv som daterats, utan de klippor där fossilen hittades.) Den tidigare "äldsta" rekordhållaren av samma slag var 30 miljoner år "yngre". Allt enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan.

Enligt skapelsetron där de olika sedimentära lagren inte representerar flera miljoner år, utan avsattes i snabb takt under en mycket kort tid, blir trädklättraren i nutida Ryssland betydligt yngre.

Källor: PhysOrg och Proceedings of the Royal Society

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk